Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče prejelo obsežno Agrokorjevo pritožbo

ponedeljek, 30.12.2019

Ljubljana, 30. decembra (STA) - Okrajno sodišče je zjutraj prejelo Agrokorjevo pritožbo zoper sklep AVK o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic. "Zadeva bo takoj, ko bo popisana - pritožba ima okoli 160 strani prilog - dodeljena v delo sodnici po vrstnem redu. Rok za rešitev pritožbe, ki je instrukcijski, se bo iztekel 1. januarja ob 8. uri," so za STA povedali na sodišču.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov.

Agrokor je pritožbo na sklep vložil 24. decembra. "Sklep o odvzemu delnic je protiustaven, arbitraren in nezakonit," so presodili v Agrokorju, kjer so načrtovali prenos lastništva Mercatorja na novo zdravo jedro Fortenovo. AVK je pritožbo oddelku za prekrške Okrajnega sodišča v Ljubljani posredovala v petek.

To sodišče odloča tudi o Agrokorjevi zahtevi za pravno varstvo zoper odločbo o prekršku. Kot so minuli teden povedali na sodišču, so zadevo dobili v reševanje sredi decembra, glede na njeno naravo pa ta ne bo in ne more biti rešena v nekaj dneh.

V Agrokorju so napovedali, da bodo vložili pritožbo tudi na sklep o davčni izvršbi, s katerim je Finančna uprava RS na delnicah Mercatorja vpisala prepoved razpolaganja. Menijo namreč, da je tudi ta sklep nezakonit.

Z začasnim odvzemom Mercatorjevih delnic so načrti za prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo začasno zaustavljeni. Hrvaška stran je potezo AVK označila za vmešavanje države z namenom izpogajanja boljšega položaja slovenskim dobaviteljem, slovenska stran to zanika.

Vodstvo Agrokorja in Fortenove, naslednice zdravega jedra propadlega Agrokorja, je o tem obvestilo veleposlaništva držav, iz katerih so njihovi lastniki in vlagatelji, ter podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za konkurenco Margretho Vestager, direktorja direktorata za konkurenco Evropske komisije Cecilia Madera Villareja ter vodilne v organih za konkurenco držav EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window