Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski komisar: Johnson bo moral podaljšati prehodno obdobje po brexitu

torek, 31.12.2019

Dublin, 31. decembra (STA) - Britanski premier Boris Johnson ne bo držal obljube, da ne bo podaljšal prehodnega obdobja po izstopu iz EU, ki naj bi se po trenutnih načrtih končal konec leta 2020, je za ponedeljkovo izdajo časnika Irish Times dejal evropski komisar za trgovino Phil Hogan. V prehodnem obdobju morata London in Bruselj skleniti dogovor o prihodnjih odnosih.

Otok bo konec januarja predvidoma zapustil EU, nato pa bo do konca leta 2020 sledilo prehodno obdobje, v katerem naj bi Bruselj in London sklenila dogovor o prihodnjih odnosih. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da tega ne bo storil.

"V preteklosti je premier Boris Johnson obljubil, da bi raje mrtev obležal v jarku kot preložil brexit, a je na koncu storil ravno to," je povedal evropski komisar. Dodal je, da ne verjame, da Johnson ne bo podaljšal roka za sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih, kot napoveduje.

Dolžino prehodnega obdobja je britanska vlada vključila celo v predlog zakona o izstopnem sporazumu, kar je Hogan označil za "zelo nenavadno". Zakon je sicer pred prazniki uspešno prestal prvo glasovanje v britanski poslanski zbornici. Dokončno ga bodo predvidoma potrdili januarja. Pri tem ni pričakovati večjih težav, saj so vladajoči konservativci na decembrskih volitvah osvojili udobno večino v poslanski zbornici.

Po 31. januarju bodo torej sledila pogajanja o prihodnjih odnosih. "Z našega stališča je zdaj pomembno, da se premaknemo od političnih trikov k vsebini," je povedal Hogan, ki bo imel kot evropski komisar za trgovino pomembno vlogo v pogajanjih. Po njegovih besedah bo pri tem treba sprejemati kompleksne in težke odločitve.

"Glede na trenutna stališča želi Združeno kraljestvo zapustiti enotni trg in carinsko unijo. To me bega, saj v Združenem kraljestvu posledic tega še vedno ne razumejo povsem," je dejal Hogan.

Glavna prioriteta EU medtem ostaja ohranitev celovitosti enotnega trga, pri čemer to ni zgolj stališče Evropske komisije, ampak vseh 27 članic EU, je še izpostavil v pogovoru za Irish Times.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window