Navigacija
Portal TFL

STA novice / KPK izvedla nadzor nad poročanjem o premoženjskem stanju zavezancev na občinah

torek, 7.1.2020

Ljubljana, 07. januarja (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v lani izvedenem nadzoru med drugim ugotavljala, ali so župani po lokalnih volitvah leta 2018 v zakonskem roku prijavili svoje premoženje. Ponovno izvoljenim tega niti ni bilo treba, med novimi župani jih je bilo deset takšnih, ki so to storili šele po pozivu komisije.

Protikorupcijska komisija je ugotavljala, ali so župani prijavili svoje premoženjsko stanje v enemu mesecu po nastopu funkcije. Kot so danes sporočili iz komisije, 155 županom premoženja ni bilo treba ponovno prijaviti, saj so pred nastopom aktualne funkcije že bili zavezanci za premoženjsko stanje in so novo funkcijo župana nastopili znotraj meseca dni po prenehanju pretekle funkcije. Od novih županov jih je 20 premoženjsko stanje prijavilo pravočasno, 27 pa z zamudo, torej po poteku enega meseca od nastopa funkcije. So pa to storili sami, brez poziva komisije.

Desetim novim zavezancem je komisija poslala pozive, da morajo sporočiti premoženjsko stanje ob nastopu funkcije. Na podlagi poziva je osem novih županov sporočilo podatke o svojem premoženjskem stanju, prekrškovni organ pa jim je zato izrekel le opozorilo. Zoper dva zavezanca, ki kljub pozivu komisije podatkov nista sporočila, pa je bil uveden prekrškovni postopek. Podatke sta z zamudo in po posredovanem pozivu posredovala tudi ta dva zavezanca.

Komisija je v nadzoru zajela tudi pregled evidence zavezancev na občinah za obdobje od januarja 2012 do aprila 2019, in sicer je preverila prijave in odjave županov, podžupanov, (v. d.) tajnikov občinske uprave ter prijave oseb, odgovornih za javna naročila. Pregledala je dejansko stanje za 212 občin oziroma 6780 obrazcev za prijavo ali odjavo zavezancev.

Po ugotovitvah KPK so občine kljub večkratnim pojasnilom in usposabljanjem največkrat nehote kršile določbo 5. odstavka 41. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj niso prijavljale vsake spremembe glede funkcije zavezancev takrat, ko so imele na vodstvenih položajih funkcionarje ali uradnike na položaju, ki so ponavljali svoje mandate. Po opravljenem nadzoru so občine dodatno prijavile še 3011 zavezancev, kar predstavlja povečanje števila prijav za 51 odstotkov, in dodatno odjavile 634 zavezancev (povečanje odjav za 70 odstotkov).

Težavo pri izvajanju obveznosti občin predstavlja tudi dejstvo, da je običajno odgovorna oseba za prijavo ali odjavo zavezancev vsakokratni župan. Zato komisija predlaga, da občine oziroma župani po vzoru pooblaščenih oseb za izvajanje načrtov integritete s pooblastilom imenujejo še javne uslužbence, ki bodo skrbeli za izpolnjevanje ostalih obveznosti do komisije.

Poročilo je ob upoštevanju določb zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, dostopno na spletni strani komisije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window