Navigacija
Portal TFL

STA novice / Skupne občinske uprave: Pet obljubljanskih občin s skupnimi nalogami do maksimalnega sofinanciranja iz proračuna

sreda, 8.1.2020

Grosuplje, 08. januarja (STA) - Z letošnjim letom je začela delovati skupna občinska uprava, ki pod imenom 5G povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. S tem bodo občine dosegle maksimalno sofinanciranje iz državnega proračuna, kar pomeni 55 odstotkov sredstev za plače in druge izdatke ter prispevke delodajalca zaposlenim v skupni občinski upravi.

V letu 2020 je namreč v celoti začel veljati spremenjen način sofinanciranja skupnih občinskih uprav, kot je bil določen z novelo zakona o financiranju občin leta 2017.

Novela zakona je dvignila prag, ki omogoča sofinanciranje skupnih občinskih uprav, z dosedanjih dveh na najmanj tri občine, kar pomeni, da uprave, ki združujejo le dve občini, niso več upravičene do državnega sofinanciranja. Poleg tega je višina sredstev odvisna od nabora nalog, ki jih uprava opravlja. Ena naloga prinese 30-odstotno sofinanciranje, vsaka dodatna še pet odstotkov, pri čemer skupna višina sofinanciranja ne sme preseči 55 odstotkov.

Skupna občinska uprava 5G bo opravljala naloge inšpekcijskega nadzorstva, redarstva, notranje revizije, varstva okolja, urejanja prostora in civilne zaščite. Njen sedež je v Grosupljem.

"Naloge, ki jih skupna občinska uprava 5G opravlja, so področja, točke, kjer občine skupaj delujemo učinkoviteje. Združujemo se predvsem z namenom boljšega servisa občankam in občanom, in pa seveda tudi z namenom čim ugodnejšega financiranja teh nalog," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor občinske uprave Občine Grosuplje Dušan Hočevar.

Začetek delovanja skupne občinske uprave je pozdravil grosupeljski župan Peter Verlič. Optimističen je tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je pozdravil novo zakonodajo, s katero je država občinam namenila spodbude za povezovanje in sodelovanje na tistih področjih, kjer tudi občine same ocenjujejo, da je povezovanje smiselno.

Strnad ob tem meni, da bodo občine lahko bolj učinkovite in ekonomične pri opravljanju nekaterih nalog, tudi tistih, ki so jih do sedaj morda nekoliko potiskale na stran.

Prav tako je ob pričetku delovanja nove skupne občinske uprave optimističen ižanski podžupan Anton Modic. "Pričakujemo neko dodano vrednost za našo občino, da bomo s tem pridobili dober ali pa boljši servis za naše občane," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost po novinarski konferenci.

Dobrepoljski župan Igor Ahačevčič je poudaril, da z grosupeljsko občino že ves čas dobro sodelujejo tudi na drugih področjih. Še zlasti v zadnjem času pa se je po njegovih besedah izkazalo, da so združene občine skupaj močnejše, saj da lahko tako več dosežejo.

Sodelovanje pri nekaterih nalogah je bilo med občinami že doslej, a v manjšem obsegu. Občine Škofljica, Ig in Grosuplje so na primer imele skupni medobčinski inšpektorat in redarstvo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window