Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo in inšpektorat v okrepitev nadzorov in preventivne ukrepe pri zaposlovanju tujcev

sreda, 8.1.2020

Ljubljana, 08. januarja (STA) - Ministrstvo za delo in inšpektorat za delo v prizadevanjih za zmanjšanje kršitev delovne zakonodaje in zakonodaje glede zaposlovanja tujcev napovedujeta tako okrepitev sistematičnih in usmerjenih akcij nadzora pri delodajalcih kot tudi nadaljnje preventivne ukrepe osveščanja delodajalcev in delavcev. Ugotavljata namreč, da je osveščenost nizka.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotavljajo, da si skupaj z Inšpektoratom RS za delo ves čas prizadevajo znižati število kršitev delovne zakonodaje in zakonodaje glede zaposlovanja tujcev, ki je po opozorilih nevladnih organizacij, npr. Delavske svetovalnice, kljub raznim ukrepom v zadnjih letih še vedno visoko.

Inšpektorat izvaja usmerjene akcije nadzora, v katerih preverja spoštovanje delovne zakonodaje (npr. pri delodajalcih v dejavnosti prometa, obratovanja taksijev, gostinstva, gradbeništva idr.). Ti sistematični nadzori se bodo v prihodnje še okrepili, so napovedali na ministrstvu za delo.

Oba državna organa pa organizirata tudi preventivne ukrepe osveščanja delavcev in delodajalcev. Zakonodaja namreč po pojasnilih ministrstva vzpostavlja tudi nekatere preventivne mehanizme, ki zaznajo neželene in nepoštene prakse ter jih sankcionirajo. Obenem pa zakonodaja vzpostavlja tudi nekatere preprečevalne in odvračilne ukrepe.

Med nadzori delodajalcev so inšpektorji v preteklosti zaznali nizko osveščenost delodajalcev o naboru zakonskih sankcij oziroma preprečevalnih in odvračalnih ukrepov, ki jih lahko doletijo, če kršijo zakonodajo. Nizko osveščenost o svojih pravicah pristojni zaznavajo tudi pri delavcih.

V povezavi z delom tujcev na ministrstvu posebej izpostavljajo omejitve in prepovedi zaposlovanja, samozaposlovanja in dela tujcev na podlagi določb zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Delodajalcem, ki kršijo delovno zakonodajo ali zakonodajo s področja prepovedi dela in zaposlovanja na črno in zaposlovanja in dela tujcev, lahko država zaradi tega onemogoči zaposlovanje tujcev, in to glede na težo kršitve za obdobje od enega do pet let.

Poleg tega na ministrstvu izpostavljajo še nekatere ostale preprečevalne mehanizme, ki omejujejo poslovanje tako pravnim subjektom kot v določenih primerih tudi fizičnim osebam, za katere se ugotovijo pravnomočne kršitve zakonodaje.

Med temi mehanizmi so omejitev ustanavljanja družb ter pridobitve statusa družbenika v skladu z določbami zakona o gospodarskih družbah, izločitev iz postopkov javnega naročanja in izguba ali omejitev pravic do javnih sredstev ter obveznost njihovega vračila v skladu z določbami zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, izključitev iz postopkov javnega naročanja na podlagi zakona o javnem naročanju, odklonitev posredovanja zaposlitve delodajalcu ob ugotovljenih kršitvah na podlagi zakona o urejanju trga dela, odvzem dovoljenja in izbris iz registra ali evidence delodajalcev za zagotavljanje dela oz. za agencijsko delo ter nemožnost ponovnega vpisa za določeno časovno obdobje na podlagi zakona o urejanju trga dela.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window