Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Levici in svobodnih sindikatih si bodo prizadevali za odpravo anomalij ob dvigu minimalne plače

sreda, 8.1.2020

Ljubljana, 08. januarja (STA) - V Levici in zvezi svobodnih sindikatov, kjer so se zavzemali za višjo minimalno plačo, obljubljajo, da bodo pozorni na morebitne anomalije ob zadnjem dvigu s 1. januarjem. Če jih bodo ugotovili, bodo pristojne pozvali k potrebnim spremembam, tako da določene skupine ne bi bile na slabšem.

Nekateri izračuni so že pokazali, da so posamezne skupine, denimo matere samohranilke, lahko zaradi višjih plač na slabšem, ker bodo s socialnimi transferi prejele manjši znesek. A koordinator opozicijske Levice Luka Mesec je pri tem kritičen do sistema socialnih transferov. "Zaradi zapletenega sistema socialnih transferov, kjer zaradi različnih pragov pri posameznih prejemkih prihaja do prekrivanj, se lahko zgodi, da denimo samohranilka zaradi višje mesečne plače dobi manjše socialne transfere," je dejal novinarjem.

Po njegovih besedah Levica na te anomalije že dlje časa opozarja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Spomnil pa je, da se bodo socialni transferji 1. marca uskladili. Tako namreč določa spremenjeni zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. "Velika večina anomalij bi se morala tako avtomatično odpraviti," je ocenil. Hkrati pa je zagotovil, da bodo ob morebitnem pojavu dodatnih anomalij nanje opozorili.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako kot Levica izpostavljajo, da višje plače pomenijo višjo socialno varnost. Za STA so spomnili, da so takoj ob spremembi zakona o minimalni plači poudarili nujnost prilagoditve splošne olajšave in dohodninske lestvice ter dohodkovnih mej za upravičenost do različnih pravic, denimo do otroškega dodatka in državne štipendije. Vlada je naredila ustrezne prilagoditve pri dohodnini, pri socialnih transferjih pa so v zvezi pričakovali bolj ambiciozno uskladitev dohodkovnih mej, je za STA navedla Irena Štamfelj iz ZSSS.

Spomnila je, da bodo ključni učinki dviga minimalne plače nastopili šele v letu 2021, saj se pri ugotavljanju upravičenosti do večine družinskih prejemkov upošteva neto letni dohodek preteklega leta. Izračuni zveze kažejo, da se bodo neto dohodki družin izboljšali, toda posamezne družine, kjer starši prejemajo minimalno plačo in so pri upravičenosti do otroških dodatkov že sedaj na meji med 3. in 4. dohodkovnim razredom, se bodo premaknile v 4. dohodkovni razred. To pomeni nižje zneske otroških dodatkov. Enako velja za enostarševske družine. V zvezi si bodo zato še naprej prizadevali za ustrezno prilagoditev dohodkovnih mej, kje bo to potrebno, je napovedala Štamfljeva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window