Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na Kitajskem nova zakonodaja za enakopravno obravnavo tujih podjetij

sreda, 8.1.2020

Peking, 08. januarja (STA) - Na Kitajskem je 1. januarja začela vejati zakonodaja o tujih investicijah, ki naj bi naslovila dolgotrajna pritoževanja glede nepoštene obravnave tujih podjetij v tej državi. A tuji investitorji na Kitajskem, ki so vajeni neizpolnjenih obljub, si ne nadejajo veliko.

Peking naj bi z novo zakonodajo, s katero nadomešča tri starejše zakone, zagotovil enakopravno obravnavo domačih in tujih podjetij v državi. Tuja podjetja, ki bodo želela zagnati posle na Kitajskem, po novem denimo ne bodo več obvezana k sodelovanju s kitajskim partnerjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega je odslej prepovedano uporabljati sredstva za prisilo tujih podjetij, da posredujejo svojo tehnologijo kitajskim družbam. Prav to je bil eden od sporov znotraj trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

A v mednarodnih družbah, ki poslujejo v drugem največjem gospodarstvu na svetu, pravijo, da so njihova pričakovanja skromna.

"Naše dolgotrajne težave na Kitajskem ne zadevajo pomanjkanja zakonodajnih rešitev, temveč bolj spoštovanje obstoječe ureditve in vladno politiko, ki se kaže v selektivnem upoštevanju pravil," je dejal predstavnik ameriške gospodarske zbornice na Kitajskem Lester Ross.

Tudi raziskava, decembra lani izvedena v okviru britanske gospodarske zbornice na Kitajskem, ki je zajela 249 podjetij, je pokazala, da 38 odstotkov vprašanih ne verjame, da bo zakonodaja karkoli spremenila.

Kitajske oblasti so zakonodajo sprejele v času, ko se soočajo z vse večjo konkurenco tujih neposrednih investicij v drugih azijskih vozliščih, predvsem v jugovzhodni Aziji.

Analitiki ocenjujejo, da je reforma ena od prioritet kitajskih oblasti, ki si želijo obdržati sloves Kitajske kot atraktivnega poslovnega okolja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window