Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat ministrstva za obrambo se je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez obrnil na sodišče

sreda, 8.1.2020

Ljubljana, 08. januarja (STA) - Sindikat ministrstva za obrambo je na delovno in socialno sodišče podal predlog za začetek postopka kolektivnega delovnega spora zaradi kršitev zavez vlade iz dogovora o plačah v javnem sektorju in sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, so sporočili iz sindikata. Vlada po njihovih navedbah ni izpolnila svojih zavez.

Kot so spomnili, so v pogajanjih dosegli zavezo vlade, da bo z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe še usklajevala uredbo v zvezi z uvrstitvami formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski (SV). Vlada pa je tudi zagotovila odpravo anomalij v zvezi z uvrščanjem formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v SV.

Toda vlada kljub večkratnim pozivom sindikata te zaveze ni izpolnila. Enostransko in brez sodelovanja s sindikalno stranjo je decembra 2018 dvakrat spremenila predlog sprememb uredbe. Tako je pripadnikom SV povzročila nove krivice, ki so očitne že od leta 2017, so prepričani v sindikatu.

Pričakujejo, da bo vlada udejanjila dane zaveze in obljube in popravila krivice ter zaposlenim v SV obračunala in izplačala nastalo razliko v plači skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Pooblaščeni odvetniki sindikata pa so po pooblastilu članov že podali individualne spore na delovno in socialno sodišče, ker je vlada že leta 2017 z enostranskim sprejetjem sprememb uredbe povzročila dodatne krivice in z njimi razvrednotila določene formacijske dolžnosti, so še zapisali v sindikatu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window