Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koalicija o možnostih za čimprejšnja nova stanovanja

četrtek, 9.1.2020

Ljubljana, 09. januarja (STA) - Vrh koalicijskih strank je danes razpravljal o ideji za podaljšanje delovanja DUTB, ki bi se usmerila v reševanje stanovanjske problematike. DUTB bo po besedah vodij poslanskih skupin SD in DeSUS Matjaža Hana in Franca Jurše to idejo predstavila posameznim poslanskim skupinam, v katerih pa so do nje zaenkrat zadržani.

Namestnica vodje poslanske skupine LMŠ Jerca Korče je povedala, da v LMŠ podpirajo vse ideje, ki bi na trg čim prej prinesle 10.000 stanovanj. "Ne vidim težav, da se pogovorimo o tem, kako bi lahko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pravilno odigrala to družbeno vlogo," je povedala.

"Danes nam je bil predstavljena cilj, da bi prišli do novih stanovanj, poti do tega cilja pa so zelo različne," sta dejala Han in Janja Sluga iz SMC. "Če se bo pokazalo, da je prava, bo treba spremeniti zakon o DUTB in mu podaljšati življenjsko dobo (po letu 2022 op. STA)," je dodal Han in ocenil, da "moramo priti do rešitve, ki bi takoj prinesla gradnjo stanovanj za mlade, ki bi jih lahko kupovali ali najemali".

Oba imata pomisleke o tem, da bi to vlogo prevzela DUTB, ob tem, da v državi na tem področju delujejo republiški in občinski stanovanjski skladi, DSU ter pokojninski nepremičninski in drugi skladi. "Zato se moramo o tem in o DUTB s takšno zgodbo, kot jo ima za sabo, resno pogovoriti," je dejala Sluga.

A, kot je menila, Korčetova, imamo nekatere institucije, ki rešujejo stanovanjsko problematiko dolgoročno. "Ker imamo tu tako akutno situacijo, morda potrebujemo tudi kakšno interventen ukrep. Če bi ga lahko izvedel DUTB, je to lahko možnost," je menila in ocenila, da je "stanovanjska problematika tako pomembna in pereča, da jo moramo reševati kratko-, srednje- in dolgoročno".

Glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc je nedavno izpostavil, da bi lahko država spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike. DUTB bi lahko po njegovih ocenah gradila najemna stanovanja in domove za starejše ter zagotovila okoli 5000 dodatnih enot.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window