Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski poslanci želijo spremeniti pravila za razprave v parlamentu

nedelja, 19.1.2020

Strasbourg, 19. januarja (STA) - Skupina evropskih poslancev je ta teden v pismu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju pozvala k reformi pravil za razprave v parlamentu. Zavzeli so se za dvig kulture dialoga v parlamentu. Pod pismo sta se podpisala tudi slovenska evroposlanca Irena Joveva in Klemen Grošelj iz vrst liberalcev.

Poslanci so v pismu zapisali, da so razprave na plenarnem zasedanju in odborih Evropskega parlamenta kljub nedavnim spremembam pravil pogosto omejene na politične izjave, pri čemer ne pride do prave izmenjave mnenj z drugimi govorci. Prave razprave ali izmenjave idej so redke, čeprav bi bile nujne, da bi vzbudili zanimanje državljanov, so poudarili.

To v razpravah moti tudi Jovevo in Grošlja, ki sta med več kot 40 podpisniki pisma iz političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) liberalcev (RE) in Zelenih.

"Pismo izpostavlja nekatere probleme tehnične izpeljave razprav v Evropskem parlamentu, ki sva jih hitro po nastopu najinega mandata ugotovila tudi sama," sta svojo odločitev za podpis pojasnila za STA.

Dodala sta, da so pismo namenoma poslali v času razprave o stališču Evropskega parlamenta o Konferenci o prihodnosti Evrope, platformi, ki naj bi odprla problematiko delovanja in vzpostavila dialog z državljani o nadaljnji reformi procesov v Evropski uniji.

Zavzeli so se za konkretne spremembe postopkovnih pravil za razprave na plenarnih zasedanjih in odborih. Predlagajo, da bi poslancem dali več možnosti, da se prijavijo k razpravi, v kateri bi imeli več časa pojasniti svoja stališča. Predlagajo tudi obvezno prisotnost poslancev na sejah, pa tudi, da bi lahko govorili z govorniškega odra.

"Meniva, da bi nekatere tehnične spremembe, ki jih omenjamo v pismu, opisano stanje lahko (vsaj nekoliko) popravile, saj bi bolj (inter)aktivne razprave zagotovo vzbudile dodatno zanimanje za evropsko politiko tako pri medijih kot tudi pri splošni javnosti. Možnosti za izboljšave so in upava, da bo to pismo spodbudilo potrebne spremembe," sta poudarila.

Evropska poslanca iz Slovenije sta prepričana tudi, da bi se z uvedbo predlaganih sprememb in spremenjeno dinamiko debat povečal tudi interes poslancev za aktivnejše sodelovanje v razpravah, posledično pa bi bili tudi več prisotni na plenarnih zasedanjih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window