Navigacija
Portal TFL

STA novice / Države dosegle dogovor o začasnem delovanju ohromljenega pritožbenega organa WTO

petek, 24.1.2020

Davos, 24. januarja (STA) - EU, Kitajska in še 15 drugih držav je danes doseglo dogovor o začasnem delovanju pritožbenega organa Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki so ga ohromile poteze ZDA. Dogovor, ki so ga dosegli na letošnjem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, bo državam omogočil dvostopenjski sistem reševanja pritožb.

Države - k dogovoru so med drugim pristopile Avstralija, Brazilija, Kolumbija, Južna Koreja, Norveška in Švedska - so poudarile, da gre za začasno rešitev in si bodo prizadevale, da poiščejo trajnejšo rešitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do težav v delovanju pritožbenega organa je prišlo, ker so ZDA blokirale imenovanje novih članov, saj menijo, da je z leti presegel pooblastila, ki so jih članice WTO sprejele v okviru dogovora o reševanju sporov iz leta 1995. Pritožbeni organ sedaj ne more sprejemati odločitev, saj ima premalo članov, da bi dosegli kvorum.

Evropski komisar za trgovino Phil Hogan je poudaril, da gre za začasen ukrep, ki pa se mu lahko pridružijo še druge države. "Nadaljevali bomo z iskanjem trajne rešitve," je poudaril.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window