Navigacija
Portal TFL

STA novice / V SDS za upravičenost do nadomestila preživnine do otrokovega 26. leta

petek, 24.1.2020

Ljubljana, 24. januarja (STA) - Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog spremembe zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu. Starostna meja za upravičenost do nadomestila preživnine naj bo do 26. leta oziroma dokler traja preživninska obveznost, medtem ko je zdaj do 18. leta, so zapisali.

Tako bo sklad prevzel tudi nadomestno izterjavo za te preživnine, posledično pa bo neplačevanja preživnin za upravičence, starejše od 18 let, manj. Po predlogu bi po mnenju SDS zagotovili, da sklad vse upravičence do preživnine obravnava enako.

Po veljavni ureditvi je do nadomestila preživnine upravičen otrok, ki še ni dopolnil 18 let starosti. Starejši od 18 let, ki se še vedno redno šolajo in niso zaposleni, pa po navedbah SDS niso upravičeni do finančne zaščite in nadomestne izterjave preživnine. Upravičenci do preživnine, ki so starejši od 18 let, in starši, s katerimi živijo, so tako po njihovi oceni v pomembno slabšem položaju. Po njihovih besedah je treba vsem upravičencem do preživnine omogočiti pravico do nadomestila preživnine tudi po 18. letu starosti, in sicer vse do dopolnjenega 26. leta, dokler lahko traja preživninska obveznost.

Pravica otrok do preživljanja je po besedah SDS med temeljnimi otrokovimi pravicami, namenjena pa je otrokovemu nemotenemu razvoju, odraščanju in dokončanju izobraževanja. Po konvenciji Združenih narodov o otrokovih pravicah države pogodbenice vsakemu otroku priznavajo pravico do življenjske ravni, ki ustreza njegovemu telesnemu, umskemu, duhovnemu, nravstvenemu in družbenemu razvoju.

Otrok mora imeti po navedbah SDS možnost, da se izobražuje tudi po 18. letu starosti, saj imajo starši dolžnost preživljati otroka tudi po tej starosti, da lahko konča izobraževanje. Eden ali oba starša oz. drugi, ki so odgovorni za otroka, morajo v skladu s svojimi sposobnostmi in gmotnimi zmožnostmi zagotoviti življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj, so poudarili.

Glede na to, da je nadomestilo preživnine leta 2017 prejemalo približno 4300 mladoletnih otrok, leta 2000 pa komaj približno 1900, sklepajo, da se trend neplačevanja preživnin povečuje. Lani je bilo po njihovih navedbah določenih približno 70.000 preživnin, pri čemer je bilo približno 17.100 že polnoletnih upravičencev, ki se šolajo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window