Navigacija
Portal TFL

STA novice / Židan: DZ bi se lahko z odstopom Šarca seznanil v sredo, morebitne predčasne volitve lahko v drugi polovici aprila

ponedeljek, 27.1.2020

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Predsednik SD in DZ Dejan Židan je odstop predsednika vlade Marjana Šarca pričakoval, a je do te poteze kritičen. "Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane," je pripomnil. V SD se zavzemajo za predčasne volitve. DZ bi se s Šarčevim odstopom lahko seznanil v sredo, predčasne volitve bi bile lahko v drugi polovici aprila, je dejal.

Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Židan, v SD niso nikoli sprejeli teze, da je vlada operativno nesposobna, če je manjšinska. Po njegovih besedah bi lahko naredili korak naprej pri stanovanjski problematiki in pri skrajševanju čakalnih dob v zdravstvu in dali v postopek zakon o dolgotrajni oskrbi.

Tu je morda razlika "med strankami, ki se zavedamo, kaj je naša odgovornost, in ne odstopimo, ko je breme pretežko", in ostalimi. Aktualno vlado so podpirali tudi v težkih trenutkih, je poudaril.

Židan pričakuje, da bo odstopna izjava premierja Marjana Šarca še danes prispela v DZ, kar mu bo omogočilo, da se bo DZ že v sredo seznanil z odstopom. Glede na nadaljnje poslovniške roke bi bile predčasne volitve po njegovih besedah lahko v drugi polovici aprila. "Menimo, da bi novi predsednik vlade moral imeti mandat ljudi," je poudaril.

V vlado, ki bi jo sestavljala desnica, SD ne bi šla, tudi če mandatar ne bi bil predsednik SDS Janez Janša. "Smo stranka, ki verjame v solidarnost, v socialne vrednote. Smo stranka, ki vnaprej pove, s kom želi vladati. Nekih bližnjic ne želimo iskati, zato verjamem in pričakujem, da bomo novega mandatarja z vsemi pooblastili, ki bo imel pogum svoj mandat izpeljati do konca, dobili po izrednih volitvah," je ponovil.

Židan je zavrnil morebitno svojo odgovornost za padec vlade zaradi dopolnil, ki jih je SD predlagala k predlogu zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Poudaril je, da so v SD steber stabilnosti opredelili na zmožnosti pogovora, na uresničevanju dogovorov in na zavedanju, da so koalicijski partnerji sopotniki in ne nasprotniki.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window