Navigacija
Portal TFL

STA novice / BREXIT: Velika Britanija po desetletjih zapletenih odnosov izstopa iz EU (kronologija)

ponedeljek, 27.1.2020

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Velika Britanija je postala članica EU leta 1973. Njeni odnosi s povezavo so bili vseskozi zapleteni, London pa si je z leti izpogajal več izvzetij iz evropske zakonodaje. A nezadovoljstvo z EU na Otoku je vztrajalo in Britanci so se junija 2016 na referendumu odločili za izstop iz EU. Sledi kronologija britanskega članstva v EU.

1961 - Velika Britanija je skupaj z Dansko in Irsko zaprosila za članstvo v Evropski skupnosti.

1963 - Francija je po pogajanjih vložila veto na članstvo Velike Britanije v povezavi zaradi nasprotovanja tedanjega predsednika Charlesa de Gaulla, ki je Združeno kraljestvo označil za trojanskega konja ZDA in ki ga je skrbelo, da bi angleščina prevladala kot glavni evropski jezik. Po odstopu de Gaulla leta 1969 se je Londonu odprla pot v povezavo.

1973 - Velika Britanija je ob prvi širitvi Evropske skupnosti postala članica povezave, a že čez leto dni pozvala k obsežnim spremembam v skupni kmetijski politiki, pravičnejšim metodam financiranja proračuna in rešitvam finančnih težav.

1975 - Britanci so se na referendumu izrekali o možnosti izstopa iz takratne Evropske skupnosti. Večina je bila za obstanek. Referendum so razpisali zato, ker ga pred vstopom v skupnost leta 1973 niso izvedli.

1984 - Velika Britanija si je od Bruslja izborila rabat oz. vračanje sredstev iz proračuna, potem ko je britanska premierka Margaret Thatcher zagrozila z ustavitvijo vplačil v evropski proračun, ker je Britaniji kot tedaj tretji najrevnejši članici grozilo, da bo postala neto plačnica v proračun. Po zaslugi rabata je Britanija prejemala nazaj okrog dve tretjini vplačanih neto prispevkov v proračun. Ko je Britanija postala ena najbogatejših članic EU, so se ostale zavzemale za ukinitev rabata, a London je vztrajal, da je še vedno upravičen.

1992 - V veljavo je stopila maastrichtska pogodba, v kateri sta si Velika Britanija in Danska zagotovili pravno izvzetje oz. opt-out od obveznosti vstopa v območje evra in izključitev iz evropskega mehanizma menjalnih tečajev (ERM), namenjenega usklajevanju finančnih sistemov evropskih držav pred uvedbo skupne valute.

1996 - Odnosi med Veliko Britanijo in preostankom EU so se zaostrili spričo prepovedi uvoza britanske govedine v unijo, ki je bila posledica izbruha bolezni norih krav na Otoku. London je blokiral vse odločitve v tedanjem svetu ministrov in blokado umaknil šele po sprostitvi omejitev, ki so bile popolnoma odpravljene leta 2002.

1999 - Z uveljavitvijo amsterdamske pogodbe je del zakonodajnega okvira postal schengenski sistem, glede katerega sta si Velika Britanija in Irska izpogajali izjemo, da prispevata le s sodelovanjem policije, a ne ukineta nadzora na svojih mejah.

2009 - V veljavo je stopila lizbonska pogodba, v kateri sta si London in Varšava izposlovala opt-out glede uporabe listine o temeljnih pravicah, ki je del pogodbe.

2016 - Voditelji držav članic EU so 19. februarja dosegli dogovor o reformah unije, ki jih je terjal London. Predvidel je možnost omejitve socialnih pravic za nebritanske delavce na Otoku za sedem let, zagotovilo, da območje evra ne more spodkopati enotnega trga, zaščito britanskega funta ter zagotovilo, da britanskim davkoplačevalcem ne bo nikoli treba reševati evrskih držav pred bankrotom. Ureditev bi bila uveljavljena, če bi se Britanci na referendumu odločili za obstanek v povezavi.

2016 - Britanci so 23. junija na referendumu tesno, z 51,9 odstotka glasov, po 43 letih članstva glasovali za izstop iz EU.

2017 - Britanska vlada je v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe 29. marca objavila namero o izstopu Velike Britanije iz EU in s tem uradno sprožila dveletni postopek za izstop iz povezave, ki naj bi se zgodil 29. marca 2019, a je bil preložen.

2020 - Združeno kraljestvo bo 31. januarja zapustilo EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window