Navigacija
Portal TFL

STA novice / Šef evroskupine koronavirusu pripisuje le kratkoročne vplive na gospodarstvo

ponedeljek, 17.2.2020

Bruselj, 17. februarja (STA) - Vpliv koronavirusa na evropsko gospodarstvo bo kratkoročen, je danes ocenil predsednik evroskupine in portugalski finančni minister Mario Centeno. Kot je poudaril, je lahko velik vpliv virusa na Kitajsko gospodarstvo nedvomno razlog za skrb, a bolj dolgoročni obeti za rast v območju evra za zdaj ostajajo dobri.

"Prav je, da zadevi namenjamo pozornost, a ne smemo pozabiti na bolj dolgoročne obete za rast v območju evra, ki so trenutno dobri," je novinarjem pred začetkom zasedanja evroskupine v Bruslju dejal Centeno.

Italijanski finančni minister Roberto Gualtieri je bil pri ocenah vpliva previdnejši in je poudaril, da je za ocenjevanje še prezgodaj.

Evropska komisija je napoved letošnje rasti gospodarstva v območju z evrom ohranila pri 1,2 odstotka, a opozorila, da bi lahko koronavirus rast zmanjšal.

Na vplive koronavirusa je danes opozorila tudi nemška centralna banka Bundesbank. Koronavirus po njenih navedbah predstavlja tveganje za nemško konjunkturo. Prehodni padec povpraševanja na Kitajskem bi namreč lahko upočasnil nemško izvozno aktivnost, hkrati bi lahko varnostni ukrepi ustvarili ozka grla v dobavnih verigah posameznih sektorjev v Nemčiji.

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že več kot 1700 življenj, okuženih pa je več kot 70.000 ljudi, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti. V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, so v nedeljo uvedli še strožje ukrepe za nadzor njegovega širjenja. Ukrepi vključujejo še bolj rigorozno zapiranje stanovanjskih skupnosti in zagotavljanje 24-urnega nadzora gibanja ljudi. Kitajska vlada je že pred tem sprejela različne ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window