Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada soglaša s finančnim načrtom pokojninskega zavoda za letos

četrtek, 27.2.2020

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji dala soglasje k finančnemu načrtu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za letos, ki skupne prihodke in odhodke zavoda predvideva v višini 5,8 milijarde evrov. To je 5,7 odstotka več od ocenjenih za leto 2019, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Pri pripravi dokumenta je upoštevana redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v letošnjem februarju z veljavnostjo od 1. januarja, za katero je svet zavoda že sklenil, da bo 3,2-odstotna. Prav tako je upoštevana izredna uskladitev v decembru v višini 6,5 evra. Pri dodatkih za pomoč in postrežbo je za letos v marcu načrtovana uskladitev v skladu s spremembo zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, in sicer na letni ravni v višini 1,2 odstotka. Poleg tega je v skladu s proračunskimi dokumenti načrtovano tudi izplačilo letnega dodatka.

V finančnem načrtu je upoštevana obveznost Kapitalske družbe do zavoda v višini 50 milijonov evrov, prihodki od dividend Zavarovalnice Triglav pa so načrtovani v višini 20,4 milijona evrov oziroma 2,6 evra za delnico.

Davčni prihodki, ki jih predstavljajo prispevki za socialno varnost, so načrtovani v višini 4,7 milijarde evrov in bodo za 6,6 odstotka višji od ocene za leto 2019. Transferni prihodki so načrtovani v skupni višini 1.038.388.732 evrov, kar je dva odstotka več od ocene za leto 2019. Drugi prihodki zavoda, med katerimi so nedavčni prihodki, kapitalski prihodki in prejeta sredstva iz Evropske unije in drugih držav, pa so za letos predvideni v višini 28.355.172 evrov, kar je 2,5 odstotka več od ocenjenih za leto 2019.

Skupni odhodki zavoda bodo višji od ocenjenih za leto 2019 predvsem zaradi višjih odhodkov za pokojnine, nadomestila plač, transfere za socialno varnost ter posledično višjih plačil prispevkov za zdravstveno zavarovanje upokojencev. Odhodki za pokojnine so načrtovani v višini 4.904.119.215 evrov in bodo v primerjavi z ocenjenimi za leto 2019 višji za 5,8 odstotka.

Finančni načrt za letos pa ne vključuje finančnih učinkov zadnje pokojninske novele, ki je bila v DZ sprejeta novembra lani. Glede na to bo letos najverjetneje treba sprejeti rebalans finančnega načrta zavoda za letos, so še navedli na vladi.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window