Navigacija
Portal TFL

STA novice / Skupina poslancev s predlogom resolucije o razglasitvi izrednih okoljskih in podnebnih razmer

petek, 28.2.2020

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Poslanci SD, LMŠ in Levice ter vodji poslanskih skupin SAB in Desus so podpisali predlog resolucije o razglasitvi izrednih okoljskih in podnebnih razmer v Sloveniji. "Globalna kriza ni politično vprašanje, temveč gre za znanstveno dokazano dejstvo, zato se moramo združiti pri izzivih, ki so pred nami," je dejal prvopodpisani Matjaž Nemec (SD).

Poslanci predlagajo, da DZ razglasi, da je Slovenija zaradi segrevanja ozračja, vpliva podnebnih sprememb na okolje, stanja biotske raznovrstnosti, zmanjšanja naravnih virov, poslabšanja življenjskih razmer ter preseženih zmogljivosti Zemlje za samoobnavljanje in samoočiščenje, v stanju izrednih in okoljskih razmer.

"V prihodnosti nam grozi izumrtje tretjine vseh ogroženih živalskih vrst, že danes se najrazvitejša mesta spopadajo s pomanjkanjem vode," je naštel Nemec, ki je prepričan, da je čas za takojšnje ukrepanje s političnim soglasjem.

Razglasitev izrednih podnebnih in okoljskih razmer bi pomenila obveznost Slovenije, da prednostno izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje in omilitev podnebnih sprememb ter prilagajanje na njihove posledice, da bi dosegla znanstveno priporočeno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov ter določb pariškega podnebnega sporazuma.

Med cilji so poslanci našteli, da Slovenija po načelih mednarodne solidarnosti in sodelovanja stori vse, da prepreči globalno segrevanje, ki bi preseglo, 1,5 stopinje Celzija, v vseh sektorjih do leta 2030 zmanjša emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov glede na leto 1990 in do leta 2050 doseže ogljično nevtralnost.

Za izhod iz izrednih podnebnih in okoljskih razmer naj država ukrepa na socialno pravičen način, s pravično porazdelitvijo bremen, so zapisali poslanci.

"Razprave o tem, ali je globalno segrevaje mit ali dejstvo, so izčrpane, mi se moramo zediniti o tem, kako v najhitrejšem času zaustaviti rast emisij toplogrednih plinov in zmanjšati ogljični odtis," je dejala Nataša Sukič (Levica). Časa za ukrepanje ni več, saj bo po letu 2030 vsako segrevanje za 0,5 stopinje Celzija pomenilo veliko tveganje za suše, poplave in revščino. Nova vlada bo morala, tako Sukičeva, hitro začrtati konkretne ukrepe, saj so cilji v resoluciji bolj splošni.

Edvard Paulič (LMŠ) pa je dodal, je da resolucija sledi zelenemu dogovoru EU. "Sicer predstavlja splošen akt, ki predstavlja politiko države na določenem področju, ampak ravno zato so ti cilji lahko visoki," je pojasnil. S podpisom resolucije se po njegovih besedah pridružujemo družbi nekaterih držav, ki so prepoznalo pomen ogljično nevtralne družbe.

Pri pripravi resoulcije so sodelovali tudi s poslanci NSi, zato Nemec ob sprejemanju v DZ pričakuje širšo podporo. Na dnevni red DZ naj bi predlog resolucije prišel aprila ali maja, razprava pa bo najprej potekala na matičnem odboru. "To ne vpliva na aktualno politično dogajanje, lahko pa vpliva na našo prihodnost," je sklenil Nemec.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window