Navigacija
Portal TFL

STA novice / Janković in soobtoženi niso priznali krivde v zadevi Stožice (dopolnjeno)

torek, 3.3.2020

Ljubljana, 03. marca (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković in šest soobtoženih je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zanikalo očitana kazniva dejanja v zadevi Stožice, v kateri jih specializirano državno tožilstvo preganja zaradi očitkov o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra.

Janković je na predobravnavnem naroku dejal, da nikoli ni govoril proti nobeni instituciji, ne sodišču, ne tožilstvu in ne Komisiji za preprečevanje korupcije, vendar pa je prepričan, da so ga nekateri posamezniki "vzeli na piko", pri tem pa da napadajo tudi njegovo družino. "Sprejemam, da nisem všeč mnogim, očitno pa Ljubljančani drugače mislijo. Vendar pa, če ne drugega, letos mineva deset let, odkar smo odprli stadion in dvorano, ki imata vsako leto milijon obiskovalcev," je dejal.

Prepričan je, da gre pri več kazenskih postopkih, ki potekajo v zvezi s Stožicami, za osebni napad, v katerem so se poleg njegove družine znašli še njegovi sodelavci, ki so sodelovali pri gradnji Stožic. Spomnil je, da je Grep, ki je gradil Stožice, končal v stečaju. "Ne boste našli nikogar, ki bi to storil ceneje in bolje," pa je dodal po koncu naroka.

Poleg Jankovića so krivdo na predobravnavnem naroku zanikali še nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa in nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej. Prav tako sta krivdo zanikala nekdanji gradbeni nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring Borut Skubic ter Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Tožilstvo preganja še Marka Kolenca iz občinskega oddelka za šport in direktorja projekta gradnje športnega parka Stožice Andreja Lavriča, ki pa danes na sodišče nista prišla, zato se bosta o krivdi izrekla prihodnjič.

Tožilstvo Jankoviću in osmim soobtoženim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, pomoč pri tem kaznivem dejanju in goljufijo na škodo EU, je očitke po koncu naroka povzela tožilka Blanka Žgajnar.

Obtožnico bo javno predstavila ob začetku glavne obravnave, danes pa so odvetniki podali predloge za izločitev dokazov. Jankovićev odvetnik Janez Koščak je med drugim predlagal izločitev vseh dokazov, ki so bili po njegovem mnenju nezakonito pridobljeni v hišnih preiskavah.

Koščak je prepričan, da odredba preiskovalnega sodnika ni bila dovolj obrazložena, temveč je le povzela navedbe tožilstva. Po njegovem mnenju je šlo pri teh preiskavah za uspešen poizkus tožilstva, da pridobi kakršnokoli informacijo, na podlagi katere bi lahko začelo sodni pregon Jankovića.

Žgajnarjeva se z njim ni strinjala. "Ne samo sugerirali, celo pisni predlog smo dali, na podlagi katerega je preiskovalni sodnik odločil," je dejala in ocenila, da gre za "vedno ene in iste argumente obrambe, zakaj se nečesa ne da".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window