Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zdravniki specializanti znova do receptov za osebno rabo

torek, 3.3.2020

Ljubljana, 03. marca (STA) - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je s spremembami pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ponovno omogočil, da se recepti za osebno uporabo, ki jih plača ZZZS, dodelijo tudi zdravnikom specializantom in zdravnikom sekundarijem z opravljenim strokovnim izpitom, ne le tistim z licenco zdravniške zbornice.

ZZZS je namreč oktobra 2018 spremenil pravila obveznega zavarovanja, v katerih je omejil dodeljevanje receptov zdravnikom za osebno uporabo. Da lahko zdravnik dobi 30 receptov na leto za osebno rabo, mora biti evidentiran v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev in mora imeti licenco Zdravniške zbornice Slovenije. Poleg tega mora biti vključen v javno zdravstveno mrežo. Poleg tega so takrat spremenili pravila tako, da recepti za osebno rabo niso več mogli biti obnovljivi.

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije je zaradi takšne spremembe brez receptov za osebno uporabo ostalo vsaj 3100 zdravnikov, gre za specializante in sekundarije, torej mlade zdravnike z opravljenim strokovnim izpitom, ki še nimajo licence Zdravniške zbornice Slovenije, čeprav so v procesu izobraževanja, so aktivni in že lahko zdravijo in predpisujejo recepte. Poleg tega so brez tovrstnih receptov ostali tudi zdravniki zasebniki in tistih, ki zaradi različnih razlogov - bodisi zaradi področja dela ali zaradi upokojitve - nimajo licence.

A sta ZZZS in zbornica uspela zbližati stališča, tako da je ZZZS ponovno spremenil pravila, ki so začela veljati 8. februarja letos. Tako imajo ponovno možnost receptov za osebno uporabo specializanti in zdravniki sekundariji z opravljenim strokovnim izpitom. Prav tako bodo imeli recepte za osebno uporabo ponovno zdravniki, zaposleni na ministrstvu za obrambo, zavodu za transfuzijsko medicino in Zdravniški zbornici Slovenije, saj prav tako opravljajo delo zdravnika in lahko zdravijo sebe in svoje družinske člane.

Zdravniki, ki delajo v zasebnem zdravstvu, in upokojeni zdravniki, ki jim je veljavnost licence potekla, pa še naprej ne bodo imeli več tovrstnih receptov.

Sicer pa na ZZZS opozarjajo, da lahko zdravniki skladno z veljavno zakonodajo predpisujejo zdravila sebi in ožjim družinskim članom na t. i. beli recept, ki pa je samoplačniški. Takšnega predpisovanja ZZZS ni nikoli urejal ali spreminjal.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je v glasilu ISIS napovedala, da se bodo kljub temu zgolj delnemu uspehu še naprej trudili doseči "popolno odpravo diskriminacije na tem področju in razširiti pravico do tovrstnih receptov na vse statuse zdravnikov".

V letu 2018 so zdravniki, ki so prevzeli recepte za osebno uporabo, jih 92 odstotkov tudi predpisali, kažejo podatki ZZZS, objavljeni v reviji ISIS maja 2019. Predpisovanje zdravil na osebne recepte se je v primerjavi z letom 2016 povečalo za 30 odstotkov. Med vsemi recepti za zdravila, ki se krijejo iz javnih sredstev, je bilo leta 2018 0,47 odstotka receptov za osebno rabo. Med zdravili, ki so jih zdravniki predpisovali za osebno rabo, so izstopali predvsem antibiotiki in pomirjevala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window