Navigacija
Portal TFL

STA novice / V GZS za debirokratizacijo, a previdni glede bolniške brez obiska zdravnika

torek, 3.3.2020

Ljubljana, 03. marca (STA) - Več predlogov v koalicijski pogodbi, med njimi debirokratizacija, je dobrih, nekateri, kot je koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika, pa terjajo veliko previdnosti, je ob današnjem imenovanju Janeza Janše za mandatarja za STA ocenila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Upa tudi na primeren socialni dialog.

Šmučeva je za STA izrazila upanje, da bo novi mandatar sestavil čim boljšo ministrsko ekipo in skupaj z njo do konca mandata zastavil izvedljive cilje. Prav velikih reform glede na to, da bo mandat zelo skrajšan in da Slovenija prihodnje leto predseduje EU, po njenih besedah ne gre pričakovati.

"Kljub temu pa se bo morala nova vlada resno spopasti s trenutnimi aktualnimi problemi, ki jih prinaša ohlajanje svetovnega gospodarstva, tudi ali še posebej zaradi novega koronavirusa, in stvarmi, ki so se na sistemski ravni v Sloveniji tako rekoč ustavile," je ocenila. Med slednjimi je izpostavila nujnost resnega pristopa k debirokratizaciji postopkov.

V koalicijski pogodbi, ki so jo podpisale SDS, SMC, NSi in DeSUS, zato v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo napovedane administrativne razbremenitve, poleg tega pa tudi predvideno razbremenitev obdavčitve dela prek nagrade za uspešnost.

Nekatere načrte v dokumentu bodoče koalicije medtem ocenjujejo kot "potencialno zelo drage" za gospodarstvo ali državo. V tej luči je Šmučeva izpostavila predloge vzpostavitve sistema koriščenja treh dni bolniške odsotnosti (največ pa devet dni na leto) brez obiska zdravnika, zvišanja povprečnine občinam in dviga prispevnih stopenj, "kar je skregano z logiko razbremenitve dela".

V povezavi z zadnjim je posebej pozvala k previdnosti, saj da v času, ko se svetovni trendi obračajo navzdol, obremenitve podjetij niso na mestu.

Šmučeva je menila še, da bi bilo prav, da prihajajoča vlada pripravi nastavke za reformi pokojninskega in zdravstvenega sistema. "To so zagotovo tematike, s katerimi se bo treba ukvarjati že sedaj," verjame.

Glede na to, da je bil socialni dialog v času vlade Marjana Šarca na veliki preizkušnji in so ga delodajalci septembra celo prekinili, bo v prihodnje pomembno tudi tovrstno sodelovanje.

V Šarčevi vladi po besedah Šmučeve "niso znali prepoznati vrednosti in nujnosti tega dialoga, ki je zelo zahteven, a hkrati omogoča civiliziran dogovor in iskanje rešitev treh socialnih partnerjev, ki imajo pogosto zelo skrajna mnenja".

"Ekonomsko-socialni svet je prostor, ki bi se ga moralo uporabljati za to, da se poišče presečne točke, s katerimi se lahko vsi strinjamo vsaj do neke mere. Prejšnja vlada pač tega ni razumela, kakšno bo razumevanje nove vlade, pa bomo lahko videli že sorazmerno kmalu," je sklenila.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window