Navigacija
Portal TFL

STA novice / Radio Slovenija: Ministrstvo z interventnim zakonom za čakanje na delo doma

četrtek, 5.3.2020

Ljubljana, 05. marca (STA) - Ministrstvo za delo je v luči širjenja novega koronavirusa pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma, je poročal Radio Slovenija. "V trenutnem predlogu, ki smo ga pripravili, je predvideno 40-odstotno sofinanciranje," je povedal državni sekretar Tilen Božič.

Če delodajalec več kot polovici zaposlenih zaradi poslovnih razlogov ne bi mogel zagotoviti dela in jih bo zaradi tega napotil na čakanje na domu, lahko pričakuje pomoč države. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so namreč pripravili predlog interventnega zakona.

Delavec, ki bo na domu čakal največ tri mesece, bi prejemal 80 odstotkov povprečja zadnjih treh plač. Od tega bi država krila 40 odstotkov, preostanek bi plačal delodajalec. 40-odstotni delež se zdi po besedah Božiča, ki opravlja tekoče posle, "primeren" glede na stresne scenarije, ki so jih preigrali na ministrstvu. Zakon bi veljal pol leta.

O obsegu sredstev uradnih podatkov ni, neuradno pa naj bi država za ukrep namenila okoli 50 milijonov evrov. Predlog bi lahko uveljavili v prihodnjih 14 dneh.

Da država zaradi izbruha koronavirusa razmišlja o subvencioniranju čakanja na delo, je prejšnji teden povedal že gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V Gospodarski zbornici Slovenije so danes poudarili, da bi lahko številna proizvodna podjetja v prihodnjih 14 dneh zaradi težav na Kitajskem občutila posledice prekinjenih dobaviteljskih verig: pričakujejo resne kasnitve ladijskih dobav repromaterialov in drugih artiklov, s čimer bo otežena proizvodnja v naših podjetjih. Ocenjujejo tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje.

Zaradi širjenja koronavirusa v Evropi imajo tudi slovenska podjetja že sedaj velike težave v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah in trgovini, so poudarili in dodali, da potrebujejo jasno usmeritev, kako se soočati s trenutnimi razmerami in kako ravnati v naslednjih tednih in mesecih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window