Navigacija
Portal TFL

STA novice / Država skoraj milijardo evrov za blažitev posledic koronavirusa na gospodarstvo (daljše)

ponedeljek, 9.3.2020

Ljubljana, 09. marca (STA) - Strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje je na današnjem sestanku pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku opredelil ukrepe za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo. Namen je zmanjšati škodo, ki jo bodo podjetja nedvomno utrpela, vredni pa so 998 milijonov evrov, je povedal Počivalšek.

Ukrepi zajemajo tako takojšnje interventne ukrepe kot strateške ukrepe za preoblikovanje dobaviteljskih verig. Njihovi cilji so zagotavljanje likvidnosti podjetij, pomoč pri ohranjanju delovnih mest ter pri že začetih promocijskih aktivnostih, zmanjšanje nastale škode ter zagotovitev, da se ne poslabša položaj podjetij na trgu, je v izjavi po srečanju posvetovalnega telesa gospodarskega ministra v Ljubljani povedal Počivalšek.

"Skupna vrednost vseh ukrepov je 998 milijonov evrov, znotraj tega je 600 milijonov evrov iz obstoječega vira SID banke," je dejal.

Med ukrepi so interventni zakon za sofinanciranje čakanja na domu, kreditne linije SID banke, Slovenskega podjetniškega sklada in Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, pomoč na področju internacionalizacije, pomoč podjetjem v težavah, delo od doma in primeri karanten, predlog odloga plačila davčnih obveznosti in ukrepi na področju promocije turizma. Slovenija bo vse ukrepe uskladila z Evropsko komisijo.

Pripravo interventnega zakona za sofinanciranje čakanja na domu je Počivalšek napovedal že po prvem sestanku sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje na temo posledic koronavirusa za gospodarstvo pred dvema tednoma. Danes je povedal, da je predlog zakona že skoraj pripravljen in ga bo vlada poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku.

Država bi na podlagi zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače priskočila delodajalcem na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogli zagotavljati dela najmanj 50 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in bi jih napotili na začasno čakanje na delo. V tem primeru bi država subvencionirala 40 odstotkov izplačila nadomestila plače, za kar je predvidenih skupaj 51,5 milijona evrov, ukrep pa bo veljal predvidoma do konca septembra.

"Skupaj s SID banko bomo reševali likvidnostne težave," je nadaljeval minister in pojasnil, da gre za nove in dopolnjene ukrepe v višini 200 milijonov evrov ter še za obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje večjih podjetij preko bank.

Za mikro, mala in srednje velika podjetja so oblikovali ukrepe skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom iz Maribora. Vredni so 115 milijonov evrov in bodo na voljo od 20. marca dalje. Slovenski regionalni razvojni sklad iz Ribnice pa bo podjetjem omogočal, da bodo dražje kredite zamenjala za ugodnejše in dolgoročnejše, je povedal Počivalšek.

Na področju internacionalizacije so se dogovorili o delnem povračilu stroškov promocij v tujini, ki so že dogovorjene in plačane, malim in srednjim podjetjem bodo povrnili tudi stroške udeležbe na t.i. virtualnih sejmih.

Za pomoč podjetjem v težavah ima gospodarsko ministrstvo na voljo šest milijonov evrov, po dogovoru z ministrstvom za finance pa lahko aktivira tudi za okoli 20 milijonov evrov poroštev.

"Želimo omogočiti fleksibilnost pri delu," je povedal Počivalšek, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič pa je povedal, da lahko delodajalci v primeru izrednih razmer že zdaj odredijo delo na domu oz. druge oblike dela. Za primere, ko delo na domu oz. delo na drugačen način ni mogoče, pa so pripravili omenjeni interventni zakon.

Prizadeta podjetja bodo lahko davke plačala z odlogom ali v obrokih. Podjetja imajo možnost odloga plačila davkov za največ 24 mesecev že zdaj, prav tako jih lahko plačujejo v največ 24 obrokih. "Ta ukrep že obstaja, a morajo podjetja dokazati, da jim grozi hujša gospodarska koda ali predložiti ustrezno zavarovanje," je dejal Počivalšek.

Ukrepe na področju promocije turizma, ki je trenutno najbolj prizadeta panoga zaradi novega koronavirusa, je predstavila Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Kot je povedala, bodo med drugim okrepili promocijo na domačem trgu, povečali so sredstva za promocijo za organizatorje potovanj in turistične agencije, poslovne dogodke prestavljajo na jesen in uvajajo tudi druge oblike predstavitve Slovenije, dinamiko globalne digitalne kampanje za promocijo na 16 tujih trgih pa bodo osredotočili v drugo polovico leta, ko se pričakuje okrevanje.

Počivalšek je posebej izpostavil, da je treba ravnati preudarno, ne povzročati panike in varovati zdravje ljudi. "Sem optimist in verjamem, da bomo naše gospodarstvo v največji meri zavarovali pred večjimi kriznimi vplivi iz naslova koronavirusa," je dejal. Kar 85 odstotkov slovenskega gospodarstva je izvozno usmerjenega, zato se mu zdi za celotno Slovenijo izrednega pomena, da lahko ostanemo v okolju, ki bo odprto za prost pretok blaga in storitev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window