Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski poslanci zavračajo Michelov predlog večletnega finančnega okvira

torek, 10.3.2020

Bruselj, 10. marca (STA) - Evropski poslanci so danes v Bruslju odločno zavrnili predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela glede večletnega finančnega okvira EU, ki predvideva manj sredstev, kot jih želi parlament. Na plenarnem zasedanju so med drugim poudarjali, da ne bodo privolili v dogovor, ki bi bil slab za Evropo in ki bi ogrozil zastavljene cilje.

Poslanci so v današnji razpravi znova izrazili razočaranje nad neuspehom februarskega vrha EU, ki se je končal brez dogovora držav članic o skupnem stališču glede naslednjega večletnega finančnega okvirja (MFF 2021-2027), s čimer pogajanja z Evropskim parlamentom ostajajo preložena. Skupaj s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem so opozarjali, da časa za dogovor zmanjkuje.

"Če nam ne bo uspelo doseči dogovora, se bodo številni programi lahko uresničevali le delno," je opozoril Šefčovič. Po njegovih besedah je zato pomembno, da bi bil kmalu naslednji vrh, saj dosedanje izkušnje kažejo, da sta bila za dogovor potrebna najmanj dva vrha. "Čas je za realizem, razum in odgovornost," je dejal.

Po njegovem ima unija zdaj tri možnosti. Prva in najboljša bi bila, da bi zelo kmalu dosegli dogovor, vendar pa zanjo že zmanjkuje časa. Druga najboljša možnost bi bil premostitveni načrt, kar bi pomenilo vzporedna pogajanja o t. i. mini večletnem finančnem okviru. To bi vsem vzelo čas in ni nujno, da bi prineslo rezultate. Najslabši scenarij pa bi bil, če ne bi dosegli dogovora, saj ne bi mogli izpeljati številnih programov, med njimi Erasmusa.

Michel je poslancem predstavil nekaj predlogov. Poudaril je, da mora novi večletni proračun odgovoriti tudi na prihodnje izzive, kot so podnebne spremembe. Med drugim se je zavzel, da bi prejem evropskih sredstev vezali na spoštovanje vladavine prava. Predlagal je tudi povečanje kapitala Evropske investicijske banke za nekatere projekte.

Evropski poslanci so v razpravi izpostavljali, da ne morejo potrditi dogovora, ki ne bi bil dober za ljudi. Številni, med njimi vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez, so poudarili, da si ne moremo privoščiti slabega dogovora. "Ne moremo narediti več z manj denarja," je še dejala vodja skupine S&D.

Nekateri so opozorili, da ne bodo privolili v dogovor, ki bi ogrozil zastavljene cilje. "Ne moremo imeti zelenega dogovora, če ne zagotovimo sredstev zanj," je tako opozoril vodja skupine liberalcev (Renew) Dacian Ciolos.

Hrvatica Ruža Tomašić (ECR) je bila med tistimi, ki so omenili bojazen, da bodo neto prejemnice ostale brez denarja za kmetijstvo, kar bi bilo slabo.

Več poslancev, med njimi slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS), je opozorilo, da mora novi večletni finančni okvir zagotoviti tudi sredstva za soočanje z izrednimi razmerami, kot sta epidemija koronavirusa ter velik pritisk migrantov na evropske meje. S tem se je strinjal tudi Šefčovič.

"Vrh se je osredotočil le na odstotke," je bil kritičen Bogovič. Po njegovem je unija pozabila tudi na samooskrbo v kmetijstvu in na ukrepe za to, da se ljudje ne bodo selili v druge dele Evrope. "Vse to moramo imeti v mislih pri sprejemanju proračuna in jaz tega predloga zagotovo ne bom podprl," je še dejal Bogovič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window