Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prvi kandidati za ministre uspešno čez preizkušnje v odborih DZ (zbirno)

torek, 10.3.2020

Ljubljana, 10. marca (STA) - Prvi trije kandidati za ministre v vladi Janeza Janše so uspešno prestali preizkušnje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Anže Logar je primeren za zunanjega ministra, Janez Cigler Kralj za ministra za delo, Matej Tonin pa za ministra za obrambo.

Kot prvi je zeleno luč pristojnega odbora dobil kandidat SDS za zunanjega ministra Logar. V odboru DZ za zunanjo politiko je njegovo predstavitev podprlo 13 poslancev, sedem pa jih je bilo proti. Poslance je v veliki meri zanimala prihodnja politika do Hrvaške, pri čemer Logar bistvenih sprememb ne pričakuje.

Med drugim je napovedal vzpostavitev posebnega odposlanca za Hrvaško, meni pa tudi, da je napočil čas za "tiho diplomacijo".

Napovedal je tudi premislek glede prioritet bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU. Med njimi bo sicer ostalo ostalo spoštovanje vladavine prava, ki je po njegovih besedah ključno za ohranjanje evropskih vrednot. V ta okvir spada tudi spoštovanje odločitev mednarodnih sodišč, kar pomeni, da bo Slovenija vztrajala pri izvršitvi arbitražne razsodbe, je nakazal.

V predstavitvi je bil sicer precej diplomatski in se izogibal vprašanjem bodočih opozicijskih poslancev iz LMŠ, SD, SAB in Levice, ki so bolj ali manj neposredno kritizirali SDS zaradi dosedanjih stališč. Kot je dejal, ga veseli, ker s tovrstnimi vprašanji prihodnja opozicija očitno napoveduje, da se bo obnašala drugače in da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU potrebovala enotnost na področju zunanje politike.

Predstavitev pred matičnim odborom je uspešno prestal tudi kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je kot ključne prioritete izpostavil sodobnejši in bolj življenjski sistem socialnih pomoči, vključno s preprečevanjem zlorab, skrb za starejše in okrepitev družinske politike.

Po njegovih besedah bodo nekatere ukrepe delali medresorsko, pri uvajanju brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje otroke skupaj z ministrstvom za izobraževanje, z ministrstvom za zdravje pa pri pripravi in izvedbi zakona o dolgotrajni oskrbi.

Na področju družinske politike bodo med drugim nadaljevali analizo sistema otroškega dodatka v luči možne uvedbe univerzalnega otroškega dodatka. Skupaj z vprašanjem otroškega dodatka pa je treba preučiti tudi olajšave za vzdrževane družinske člane, je dejal.

Na področju skrbi za starejše je Cigler Kralj med drugim izpostavil koalicijsko zavezo o dokončanju domov za starejše v Vrtojbi in Osilnici ter izgradnjo vsaj še petih novih domov po Sloveniji. Izpostavil je tudi predvideno ustanovitev demografsko-pokojninskega sklada in vladnega urada za demografijo.

Kot je poudaril, trdno verjame v socialni dialog, njegova ekipa pa vsem socialnim partnerjem ponuja roko.

Na zaslišanju, ki je sledilo, je moral odgovarjati tudi na vprašanje, kako bodo financirali vse obljubljene "bonbončke". Kot je pojasnil, bo zagotovo potreben rebalans proračuna, saj da je samo na ministrstvu za delo okoli 150 milijonov evrov primanjkljaja. Kljub temu pa bo vztrajal pri izvedbi teh načrtov. Prav premalo številčno konkretni odgovori pa so razočarali več poslancev. Med zaslišanjem so bili večkrat izraženi tudi pomisleki, da kandidatu manjka vodstvenih izkušenj.

Zadnji je po več kot štirih urah razprave zeleno luč matičnega odbora dobil kandidat za obrambnega ministra, predsednik NSi Matej Tonin. Ta je kot svoje glavne prioritete navedel učinkovit in odločen odziv na epidemijo novega koronavirusa, ustavitev negativnih kadrovskih trendov v vojski ter zvišanje obrambnega proračuna.

Napovedal je postopno uvajanje naborništva, začenši s prostovoljnim služenjem, kar bi se mladim med drugim poznalo tudi v pokojninski dobi. Za varovanje meje v primeru novega migrantskega vala in opravljanje lažjih vojaških del bi pogodbeni aganžma v vojski ponudil vsem posameznikom v državi z vojaškim usposabljanjem, ki bi prestali varnostno preverjanje.

Napovedal je preverjanje področja nabav opreme za vojsko. Veliko pohval je namenil sistemu zaščite in reševanja, ki ga želi še izboljšati, na primer z digitalizacijo. V razpravi pa je posebej obljubil podporo gasilcem, obenem pa razkril, da namerava za državnega sekretarja izbrati gasilskega poveljnika Damijana Jaklina, sicer župana Velike Polane.

Zavzel se je za izvzetje vojske iz enotnega plačnega sistema. Kljub siceršnji nenaklonjenosti vojaškim sindikatom pa je zatrdil, da bo z njimi konstruktivno sodeloval in jih ne bo ukinjal.

Kandidat za ministra je priznal, da je cilj, da bi za obrambne izdatke namenili dva odstotka BDP, v prihodnjih dveh letih nerealen. Poudaril je, da bo sredstva treba dvigniti, za koliko, pa je odvisno od javnofinančnih zmožnosti. Prioriteta glede mednarodnih operacij in misij bo po njegovih besedah krepitev prisotnosti na Balkanu.

Tonin je zagotovil pripravljenost na dialog z lokalno skupnostjo glede osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku. Je pa zatrdil, da bo, dokler bo on minister, Slovenska vojska vadišče imela.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window