Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zakonska predloga za omejitev delovanja vard na drugi obravnavi nista prepričala odbora DZ

sreda, 11.3.2020

Ljubljana, 11. marca (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve danes na današnji drugi obravnavi ni sprejel vladnih predlogov dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki naj bi omogočila pregon oz. omejitev delovanja vard in vaških straž. Razpravo so zaznamovali predvsem različni pogledi, ali to omogoča že zdaj veljavna zakonodaja.

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar je danes ponovno poudaril, da ima vlada ničelno toleranca do pobud posameznikov, ki želijo nase prevzemati naloge, ki so izključno v pristojnosti države. Varde po njegovih besedah ovirajo delo policije, s svojim ravnanjem na meji pa v delu javnosti povzročajo vznemirjenje in strah.

Zato dopolnitve zakona o nadzoru državne meje prepovedujejo vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki je enako ali podobno policijskim nalogam pri nadzoru državne meje ali ovira policijo. Novela zakona o varstvu javnega reda in miru pa prinaša sankcije za nošenje imitacij orožja in uniform. Predvidene so globe v višini od 500 do 2000 evrov. Prvo obravnavo je DZ sicer opravil 28. januarja, ko je za predloga glasovalo 45 poslancev, 36 jih je bilo proti.

Članov parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa predloga danes nista prepričala, saj predlaganih sprememb členov niso sprejeli, obravnava zakonskih predlogov pa je s tem na matičnem delovnem telesu končana.

Člani odbora so s petimi glasovi za in desetimi proti tako zavrnili predlagane spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, ter šestimi glasovi za in desetimi proti predlagane spremembe zakona o državni meji od 2. do 5. člena. Prav tako so z 10 glasovi za in petimi proti zavrnili dopolnilo poslanske skupine LMŠ k prvemu členu, ki naj bi po obrazložitvi predlagatelja sledil mnenju zakonodajno-pravne službe DZ.

Današnjo razpravo so zaznamovali predvsem različni pogledi, ali ustrezno obravnavno vard in vaških straž omogoča že zdaj veljavna zakonodaja. Predvsem poslanka Levice Nataša Sukič je opozarjala na to, da so v kazenskem zakoniku že zdaj vse podlage za ustrezno ukrepanje in da je neverjetno, da bi predlog prekvalificiral dejanje, ki je že opredeljeno kot kaznivo dejanje, v zgolj prekršek. Ob tem je bila kritična, da organi niso ob dejavnosti vard in vaških straž ukrepali že takoj. "Predloga ne rešujeta popolnoma ničesar," je prepričana in ocenila, da gre pri tem za slepilne manevre odhajajoče vlade.

Na drugi strani pa so poslanci LMŠ, SMC in SD ugotavljali, da vladni predlog ustrezno ureja obravnavo skupin, ki nase prevzemajo pristojnosti policije. Zakonska predloga zaostrujeta skrajno nedopustna in zaskrbljujoča dejanja, je ocenil poslanec LMŠ Nik Prebil. Poslanec SD Predrag Baković pa je prepričan, da so bo policija zaradi predlaganih sprememb v obeh zakonih lažje ukrepalo. Tudi njegova kolegica iz poslanske skupine Bojana Muršič meni, da je zakonodajo treba poostriti, saj da je konstituiranje vard skrb vzbujajoče, njihovega neposrednega poseganje v delovanje policije pa ne smemo dovoliti.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je ugotavljal, da ima policija velikokrat zvezane roke, ker nima ustrezne zakonske podlage za ukrepanje. Ob tem je dodal, da vedno obstaja strah, bi kdo zlorabil zakonodajo, kar po velja za katerokoli področje, ne samo za to in da možnost zlorabe še ne more biti razlog, da se predlog pospravi pod mizo.

Da policija nima ustreznih orodij za izvajanja naloga oziroma preganjanje kršiteljev, ki vznemirjajo prebivalce ob državni meji, je sicer ugotavljala tudi komisija državnega sveta. "Pravna država pomeni urejene pristojnosti. Nadzor ne more biti stvar samoorganizacije in trenutnega navdiha posameznikov," je ob predstavitvi mnenja komisije na današnji seji odbora DZ poudaril državni svetnik Rajko Fajt.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window