Navigacija
Portal TFL

STA novice / OZS: Interventno je treba poskrbeti tudi za samozaposlene

sreda, 11.3.2020

Ljubljana, 11. marca (STA) - Posledice novega koronavirusa so prizadele skoraj vse panoge, tako velika kot majhna podjetja, na udaru pa je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, so danes opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Prav zato državo pozivajo, naj v interventni zakon vključi tudi ukrepe za to ranljivo skupino.

V okviru napovedanega interventnega zakona je za subvencioniranje čakanja na delo od doma predvidenih 51,5 milijona evrov, ukrepov za samozaposlene pa ni, so v današnjem sporočilu za javnost poudarili v OZS.

"Zavedati se moramo, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. V primeru, ko neka samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene," je bil odločen predsednik OZS Branko Meh.

V zbornici si sicer želijo, da bi bili postopki dokazovanja izpada dohodkov zaradi posledic koronavirusa administrativno enostavni. Odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma bi se moral po njihovi oceni sicer zvišati s predvidenih 40 na vsaj 50 odstotkov, država pa bi se morala v času čakanja na delo odpovedati tudi plačilu prispevkov in dohodnine za zaposlenega.

Poleg tega v OZS zahtevajo, da država namesto delodajalca že od prvega dne odsotnosti zaradi koronavirusa nosi tudi breme bolniških. "Predlagamo da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni ali jim je odrejena samoizolacija. Ti ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene v gospodarstvu," so še zapisali.

Po njihovih navedbah je v gospodarstvu 68.000 samozaposlenih.

Osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene, bo na vladi predvidoma v četrtek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window