Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veljati začeli odredbi o omejitvi prihodov iz Italije in neizvajanju preventivnih zdravstvenih storitev (daljše)

sreda, 11.3.2020

Ljubljana, 11. marca (STA) - Ob 18. uri sta začeli veljati odredbi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Prekinilo se je tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

Do 14. ure so v Sloveniji sicer potrdili 57 okužb s koronavirusom sars-cov-2. Ob tem pristojni ugotavljajo, da se okužba po državi širi zaradi nespoštovanja navodil, je na popoldanski novinarski konferenci opozoril minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Državljane je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih služb.

Prav tako je pozval vse, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oz. okuženi z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so namreč zaznali tudi šikaniranje, nasilje in kazanje sovraštva do oseb, pri katerih je bila potrjena okužba in se je v lokalnem okolju to razvedelo. "Vsak od nas lahko jutri zboli," je poudaril minister.

V naslednjih dneh po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne.

Zadnjih deset oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je po besedah Pirnatove povezanih z izbruhoma okužb v Ljubljani in Metliki.

V metliškem domu starejših občanov so sicer na spletni strani sporočili, da je bilo do 12. ure skupno odvzetih več brisov stanovalcev, od katerih sta bila dva pozitivna. Obiskala jih je tudi specializirana ekipa z Univerzitetne klinike Golnik in vzela brise vsem stanovalcem in zaposlenim. Dodali so še, da se stanovalci počutijo dobro, zaposleni v domu pa jim poskušajo zagotoviti največje možno udobje.

Po zaprtju Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku, kjer so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri eni od učiteljic, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev, pa je sporočila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk. Svetovala je tudi, naj se otroci izogibajo stikom, še posebej tesnejšim, z babicami in dedki ter tistimi, ki imajo kakšne bolezni ali zmanjšan imunski sistem.

Pirnatova je potrdila, da je pri Celju v epidemiološki preiskavi ena oseba, ki je zaposlena v šolskem delu. Kot je dejala, imajo z ministrstvom za izobraževanje pripravljen dogovor; če se bo pokazala potreba po nadaljnjem ukrepanju, bodo to v četrtek tudi izvedli. Kot je poudarila Vukova, so šole v zadnji okrožnici natančno obvestili, na kakšen način poteka obveščanje in nadaljnje ukrepanje. "Šolam ne priporočamo, da same odreagirajo na podlagi nekih obvestil, ki jih morebiti dobijo, ali pa na podlagi nepotrjenih informacij," je dejala.

Zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pri katerih so potrdili okužbo, naj po doslej dostopnih podatkih ne bi imeli stikov s pacienti, je dejala Pirnata. A, kot ji je znano, epidemiološka preiskava še ni končana. Sicer pa v UKC Ljubljana, kot so potrdili danes, v enoti za intenzivno nego obravnavajo bolnika, pri katerem so potrdili okužbo na novi koronavirus. Njegovo stanje je kritično, a ne zaradi virusa, pač pa zaradi drugega stanja, med drugim je zaradi poškodbe moral prestati operacijo.

Kot je dejala Pirnatova, posameznih primerov ne more komentirati. Podatkov, ali je še kdo v kritičnem stanju, pa nima.

Po njenih navedbah je večina okužb doslej lažjih. To pa hkrati pomeni, da se mnogi, ki ne pomislijo, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom, prosto sprehajajo z blagimi prehladnimi znaki, kašljajo in kihajo, in gredo tudi k tistim, ki jih s tem lahko ogrozijo.

Šabeder je sicer danes še pojasnil, da je podpisal pogodbo za naročilo zaščitnih mask. Naročili so dva milijona zaščitnih mask, od tega milijon kirurških trislojnih mask, in jih v Sloveniji pričakujejo v najkrajšem možnem času. V četrtek pa se bodo dogovorili tudi o drugi potrebni zaščitni opremi, skupaj z maskami bo naročilo vredno 12 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window