Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zaslišanja pred odbori DZ prestalo pet ministrskih kandidatov (zbirno)

četrtek, 12.3.2020

Ljubljana, 12. marca (STA) - Zaslišanja pred matičnimi odbori DZ je danes uspešno prestalo pet kandidatov za ministre v vladi Janeza Janše. Zeleno luč so dobili kandidat za gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek, za pravosodje Lilijana Kozlovič, za okoljskega ministra Andrej Vizjak, za infrastrukturnega ministra Jernej Vrtovec ter za izobraževanje Simona Kustec.

Predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Vizjaka je kot ustrezno ocenilo 12 članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, proti temu sklepu jih je bilo šest. Vizjak se je zavzel za negovanje skrbi za naravo in zdravo okolje ob hkratnem zagotavljanju razvoja družbe in gospodarstva.

"Okoljska politika mora biti premišljena, da omogoča razvoj, na drugi strani pa ohranja skrb za naravo," je dejal. Poudaril je, da ta skrb ne pomeni vedno nujno ohranjanja sedanjega stanja.

Konkretneje je predstavil tri prioritetna področja, ki se jih bo lotil v primeru imenovanja za ministra. Kot prvo je navedel probleme s kopičenjem odpadkov vseh vrst, tudi komunalne odpadne embalaže in blata iz čistilnih naprav.

Druga prioriteta bo poenostavitev in skrajšanje postopkov pridobivanja "dovoljenj vseh vrst". Večjo težo je treba dati stroki in zmanjšati birokracijo, je poudaril.

Vizjakova tretja prioriteta bo pospešitev ključnih nacionalnih projektov. Če se vlada odloči za projekt in po ustreznem postopku sprejme državni prostorski načrt, morajo državni organi "narediti vse, da pride do izvedbe tega projekta, ne pa da iščejo razloge, kako se ga ne da narediti", je menil.

Vizjaka so pozdravili predvsem poslanci iz vrst SDS, ki ga tudi predlaga. Poslanec Bojan Podkrajšek (SDS) je pozval poslanske kolege, naj stojijo za ministrom za reševanje akutnih težav v dobro te in prihodnjih generacij. Da bo imela nova vlada srečo, da bo imela za okoljskega ministra tako osebo, se je strinjal tudi Ivan Hršak (DeSUS).

Po Vizjaku je isti odbor zeleno luč prižgal še kandidatu za ministra za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu (NSi). Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je menilo 11 članov odbora, proti takemu sklepu pa jih je bilo sedem.

Vrtovec je v predstavitvi napovedal, da bo kot minister velik poudarek namenil zelenemu dogovoru. Med drugim želi krepiti brezogljično družbo, uvesti e-vinjeto, se z dodatnim voznim pasom zoperstaviti gnečam na mestnih vpadnicah, predvsem pa posodobiti železniško infrastrukturo. "Moto mojega delovanja bo infrastruktura po meri ljudi," je dejal.

Prihodnost mobilnosti je po njegovih besedah električna, hkrati pa ne bo temeljila na lastništvu vozila, ampak na stalnem dostopu do različnih oblik prevozov, kot so javni potniški promet, deljene vožnje, mikromobilnost ... Na tem področju je med drugim napovedal preoblikovanje sistema subvencij v koristi električnih in hibridnih vozil srednjega razreda. Na področju cestne infrastrukture je med absolutnimi prioritetami izpostavil tretjo razvojno os.

V razpravi se je več članov odbora obregnilo ob Vrtovčevo starost in neizkušenost na področju infrastrukture. "Čudim se, da ste se vsi trije kandidati iz NSi lotili tako zahtevnih resorjev," je dejal poslanec SNS Dušan Šiško. "Upam, da se zavedate, da je eno voditi društvo, klub ali stranko, drugo pa voditi državo in v njej področja, s katerim je povezana usoda tako pomembnih objektov in razvoja kot tudi življenja državljanov," je dodal.

Vrtovec je poudaril, da bo njegova mladost "vsako leto manjši problem". Glede delovnih izkušenj pa je poudaril, da je poklicni politik: "Nisem strokovnjak s področja, ki ga prevzemam, bom pa obdan s strokovnjaki, ki me bodo znali pravilno podučiti, jaz pa bom znal njihove ideje in usmeritve pravilno politično interpretirati in jih v DZ zagovarjati." Zagotovil je, da sprejemanje odgovornosti zanj ni lahko. "Sem pa prepričan, da bom kot politik znal dobro krmariti."

Predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve (SMC) je kot ustrezno ocenilo 10 članov odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, da predstavitev ni bila ustrezna, pa jih je menilo šest.

V predstavitvi je podarila, da bo njen glavni cilj krepitev ugleda, spoštovanja in zaupanja v delo sistema izobraževanja, znanosti in športa, za katerega je sicer prepričana, da je "na dobrih nogah". "Vse odločitve, ki jih bomo sprejemali, bodo šle v to smer," je dejala. Prioritetno se bo sicer lotila reševanja težav, povezanih s koronavirusom.

Na področju osnovnih šol bo treba po njenih besedah proučiti rezultate evalvacije prvega triletja osnovne šole in na podlagi tega sprejeti nadaljnje ukrepe, razmejiti bo treba tudi razmerja med obveznim in razširjenim delom programa.

Za srednje šole bosta potrebni ocena morebitnih sprememb pri maturi in prenova izbirnih vsebin v gimnazijah, proučiti bo treba tudi sistem financiranja. Na področju visokošolskega in univerzitetnega študija pa se namerava kandidatka posvetiti pripravi novega nacionalnega programa visokega šolstva.

Glede znanstvenega raziskovanja je povedala, da je predlog novega zakona o raziskovalno-razvojni dejavnosti večinoma pripravljen, uskladiti pa bo treba še nekaj zadev. Priprava bele knjige mora teči naprej, kar se tiče financiranja področij, ki jih pokriva resor, pa je dejala, da se bo z ministrstvom za finance trdo pogajala za vsak cent.

Glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol ni prepričana, da je možno o njej najti kompromis. Razloge pripisuje preveč različnim ideološkim pogledom na to vprašanje.

Zeleno luč matičnega odbora je dobil tudi kandidat za gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek (SMC), ki bo po potrditvi vladne ekipe v DZ vodenje resorja prevzel tretji mandat zapored. V trenutnih razmerah je izpostavil nujnost hitrega in učinkovitega ukrepanja za pomoč gospodarstvu v času širjenja novega koronavirusa. Ključno je ohraniti delovna mesta, je poudaril.

"Poleg turizma so najbolj na udaru logisti. Če ne zagotovimo prehoda blaga iz in v Slovenijo, bomo imeli hude težave," je opozoril. Številne ukrepe je ministrstvo predstavilo že pred dnevi, v luči vse slabšega stanja glede širjenja koronavirusa je danes napovedal njihovo dopolnitev.

Med njegovimi prioritetami bo ustvarjanje konkurenčnega poslovnega okolja, saj je dobro gospodarstvo pomembno za celotno državo. Napovedal je spoštovanje socialnega dialoga in se zavzel za povečanje proračunskih sredstev za vlaganja v raziskave in razvoj. Med drugim bodo nadaljevali pripravo degradiranih območij za domače in tuje investicije, še naprej zagotavljali podporo lesnopredelovalni industriji in spodbujali investicije v turizmu.

Dobil je tudi vprašanje glede morebitnega prenosa upravljanja drugega tira Divača-Koper na Slovenske železnice. "Osebno mislim, da bi bilo dobro pridobiti partnerja iz zaledne države ali več držav. To bi bilo dobro, še najmanj zaradi denarja, ampak ker bi si s tem vnaprej zagotovili tovor na železnicah in pretovor v Luki," je povedal.

Zeleno luč večine na odboru za pravosodje je dobila tudi kandidatka za ministrico za pravosodje Lilijana Kozlovič (SMC). Kot prioritete je izpostavila nujne spremembe zakonov o varstvu osebnih podatkov in o preprečevanju korupcije. Zavzela se je za ustanovitev specializiranega sodišča, za razmislek o ukinitvi trajnega mandata sodnikov ter digitalizacijo sodstva.

Potrebne so spremembe, vendar premišljeno, brez naglice in ne na škodo pravic, je v predstavitvi poudarila Kozlovičeva. Nanizala pa je nekaj prioritet iz koalicijske pogodbe.

Napovedala je razmislek o ukinitvi trajnega sodniškega mandata ali uvedbi poskusne dobe sodnikov. "To področje bo proučeno, upoštevajoč našo kulturo in pravosodni sistem se bo pripravilo najboljšo možnost, kako ta sistem vpeljati," je napovedala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window