Navigacija
Portal TFL

STA novice / Država bo nujno oskrbo prebivalstva zagotovila s povečanjem blagovnih rezerv (dopolnjeno)

sobota, 14.3.2020

Ljubljana, 14. marca (STA) - Država bo nujno oskrbo prebivalstva v času epidemije koronavirusa zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv trajnega mleka, mlečnega prahu, sira, piščančjega mesa in mladega pitanega goveda, je sklenila vlada. Sprejela je tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Živilsko pridelovalna industrija v Sloveniji se zaradi izbruha koronavirusa sooča z motnjami in nestabilnostjo na trgu zaradi ovir pri prostem pretoku blaga in storitev, kapitala in oseb na enotnem notranjem trgu EU in tretjih držav, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Ministrica Aleksandra Pivec je danes v izjavi zagotovila, da spremljajo situacijo in se sprotno odzivajo v motnji preskrbe s prehrano. "Obenem pa potekajo tudi predvidevanja in napovedi, če bi do motenj prihajalo v duhu omejitev pri transportu živil prek različnih meja," je dodala.

Ne glede na visoko stopnjo samooskrbe na področjih mleka, mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, vlada predlaga dodatne količine blagovnih rezerv za nemoteno oskrbo prebivalcev s temi izdelki. Za povečanje blagovnih rezerv je vlada zadolžila zavod za blagovne rezerve. Povečanje blagovnih rezerv bo zavod izvajal postopno v roku treh mesecev, sredstva pa bodo zagotovili iz proračunske rezerve.

Vlada je na prvi seji sprejela tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov ter ga po nujnem postopku v ponedeljek poslala v DZ. "S tem predlogom zakona želimo urediti možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi predvsem za namen prehrane ljudi in da bi s tem zagotovili zadostno oskrbo s hrano na območjih države," je pojasnila.

Po njenih besedah želi vlada z interventnimi ukrepi uravnavati trg kmetijskih pridelkov in živil, zato so tudi predlagali konkretne ukrepe in omejitve.

Na področju trga s kmetijskimi pridelki, živili in živali, lahko ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec v soglasju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom v skladu s predlogom zakona odredi omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice EU ali izvoz v tretje države.

Prav tako bo lahko omejila ali prepovedala dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje Slovenije iz območja druge države članice EU ali uvoz iz tretje države. Omejila bo lahko tudi višino cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi.

Ministrstvo za kmetijstvo bo lahko z odločbo v upravnem postopku na predlog županov tudi določilo začasnega upravljavca kmetijskega gospodarstva, če člani kmetije ali zaposleni na kmetiji zaradi posledic virusa ne bodo zmožni dela. Začasni upravljavec bo imel enake pravice in dolžnosti kot nosilec kmetijskega gospodarstva, pa tudi pravico do mesečnega denarnega nadomestila od začetka začasnega upravljanja kmetijskega gospodarstva.

Predlog zakona predvideva tudi ukrep začasne postavitve, uporabe oz. vzdrževanja objekta za namen skladiščenja kmetijskih pridelkov ali živil. "Ne govorimo o postavljanju skladišč, ampak o zagotavljanju dovoljšnjih skladiščnih kapacitet, če bi prihajalo do viška blaga zaradi motenj izvoza v obstoječih skladiščih. V kolikor to ne bo možno zagotoviti, se išče rešitve, ki ne potrebujejo večjih posegov ali ne potrebujejo gradbenih dovoljenj, torej v šotorih in drugih oblikah skladiščenja," je danes pojasnila ministrica.

Na področju trga gozdno lesnih sortimentov pa s predlogom zakona vlada predlaga omejitev ali prepoved dajanja na trg gozdno lesnih sortimentov, sekancev in lesnih peletov iz območja drugih držav članic EU ali uvoz iz tretje države. Kot dodaten ukrep pa predlaga postavitev, uporabo in vzdrževanje skladiščnega mesta za skladiščenje gozdno lesnih sortimentov, posekanih na podlagi zakona, ki ureja gozdove in v skladu z odločbami zavoda za gozdove o sanitarni sečnji.

"Cilj vseh ukrepov je zagotoviti nemoteno oskrbo s hrano za prebivalce v Sloveniji v času trajanja posledic z epidemijo novega koronavirusa. Cilj ukrepov na trgu gozdno-lesnih sortimentov pa preprečevanje vnosa novih okužb," je sklenila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window