Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo pojasnjuje: Dovoljena le dostava na dom potrošniku

ponedeljek, 16.3.2020

Ljubljana, 16. marca (STA) - Po uvedeni prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo danes popoldne uvedene ukrepe še dodatno pojasnili. Med drugim so jasno zapisali, da je pri prodaji na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Vrata morajo zapreti drogerije, tržnice lahko ostanejo odprte.

Skladno z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen določenih izjem; to so prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošta, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Pri prodaji na daljavo ni mogoč osebni prevzem, prav tako ni dovoljen način poslovanja "take away" in "drive in". Torej gostinski lokali denimo ne smejo pripravljati hrane za potrošnika, ki bi jo prišel iskat sam. "Pri vseh oblikah prodaje na daljavo je dovoljena le dostava na dom potrošniku," so poudarili na ministrstvu.

Med izjeme sodijo kmetijske zadruge, ki lahko še naprej ponujajo in prodajajo blago in storitve. Delujejo lahko tudi pekarne in mesnice, a v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru.

Prav tako so lahko odprte tržnice. "Tržnice spadajo med izjeme, ki dopuščajo prodajo potrošnikom, in sicer med prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, vendar pa le v delu, v kolikor se na tržnici izvaja prodaja živil, ne pa tudi drugih izdelkov (obutev, obleke, suha roba, itd.)," so pojasnili.

Turistične kmetije morajo zapreti vrata v smislu ponujanja nastanitev, lahko pa še naprej prodajajo svoje izdelke. Svoje storitve lahko še naprej ponujajo avtomehanične delavnice, saj so njihove storitve v času, ko javni promet stoji, nujno potrebne. Ne velja pa to za vulkanizerske storitve.

Fizioterapevtske storitve niso nujno potrebne za zagotavljanje javne varnosti in zdravja in jih zato ni dovoljeno opravljati. Prav tako ne smejo potrošnikom blaga neposredno ponujati drogerije, lahko pa to seveda počnejo prek spleta.

Vladni odlok se ob tem nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost. Tako ministrstvo konkretno navaja, da se lahko opravlja popravilo traktorjev in da je dovoljena tudi siceršnja prodaja blaga in storitev podjetjem. Čistilni servis denimo ne sme čistiti na domu, lahko pa še naprej opravlja isto storitev za podjetja.

Prav tako je ministrstvo odgovorilo na vprašanje, kaj storiti s tujimi gosti, ki so že nastanjeni pri ponudnikih v Sloveniji in se ne morejo vrniti domov zaradi ukrepov posamičnih držav. "Glede na zatečeno stanje nastanjenih tujih gostov v hotelskih sobah se razume, da je potrebno v času epidemije poskrbeti za njih," so zapisali. Prosijo pa za upoštevajte navodil NIJZ in vlade.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window