Navigacija
Portal TFL

STA novice / Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov

petek, 20.3.2020

Ljubljana, 20. marca (STA) - Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov. O tem je danes glasoval na korespondenčni seji, vnaprejšnjo odpoved vetu pa je soglasno podprlo vseh 35 svetnikov, ki so glasovali, le pri zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju je bil en svetnik vzdržan. S tem bo omogočena hitrejša uveljavitev zakonov.

Državni svet ima sicer čas sedem dni, da se odloči, ali bo vložil odložilni veto na sprejeti zakon. Ker je v primeru interventnega sprejemanja čas ključnega pomena, je predsednik DS Alojz Kovšca na pobudo vlade svetnike in svetnice pozval, da se opredelijo do možnosti vnaprejšnje odpovedi vetu za interventne zakone, ki jih je državni zbor sprejel v četrtek, so sporočili iz državnega sveta.

"Tako se bo zakonodajni postopek skrajšal za najmanj sedem dni, Sloveniji pa bo omogočen hitrejši sprejem nujne zakonodaje za premagovanje izrednih razmer, povezanih z epidemijo novega koronavirusa," so zapisali. Ob tem so pojasnili, da vnaprejšnja odpoved vetu ni novost v parlamentarni proceduri. Državni svetniki so namreč že v preteklosti izkoristili možnost vnaprejšnje odpovedi odložilnemu vetu, in sicer nazadnje leta 2015, ko je na tak način DS pripomogel k hitrejši uveljavitvi dopolnitve zakona o obrambi v povezavi s t. i. migrantsko krizo.

Ob odpovedi vetu so sicer svetniki izrazili resne pomisleke glede pomanjkljivosti sprejete interventne zakonodaje. Tako napovedujejo, da bodo vladi predlagali svoje pripombe in dopolnila, v primeru neodzivnosti pa najavljajo pripravo zakonodajnih predlogov, ki jih bodo nato sami vložili v zakonodajno proceduro. Največ pomislekov je bilo v zvezi z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, so v sporočilu za javnost še zapisali v državnem svetu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window