Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU zaradi koronavirusa zagotovila prožnost pri dodeljevanju državnih pomoči

petek, 20.3.2020

Bruselj, 20. marca (STA) - Evropska komisija je sprejela začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19. Ukrep, ki bo veljal do konca leta, naj bi podjetjem zagotovil dovolj likvidnosti ter pomagal ohraniti kontinuiteto gospodarske dejavnosti med krizo in po njej.

V začasnem okviru, sprejetem v četrtek, je opredeljenih pet vrst pomoči, namenjenih odpravljanju resnih motenj, s katerimi se sooča gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa.

Prva možnost so neposredna nepovratna sredstva, selektivne davčne ugodnosti in predplačila. Članice bodo lahko vzpostavile sheme, s katerimi bodo lahko podjetju za pokritje nujnih likvidnostnih potreb zagotovile do 800.000 evrov.

Druga možnost so državna jamstva za posojila, ki jih podjetja najamejo od bank. Članice bodo lahko z državnimi jamstvi zagotovile, da bodo banke še naprej posojale strankam.

Subvencionirana javna posojila podjetjem so tretja možnost. Članice bodo lahko podjetjem odobrile posojila z ugodnimi obrestnimi merami, ki jim lahko pomagajo pokriti takojšnje potrebe po obratnih sredstvih in naložbah.

Začasni okvir omogoča tudi zaščitne ukrepe za banke, ki državno pomoč usmerjajo v realno gospodarstvo. Takšna pomoč se obravnava kot neposredna pomoč strankam bank, ne pa bankam samim. Okvir podaja tudi napotke, kako zagotoviti minimalno izkrivljanje konkurence med bankami.

Peta možnost pa je kratkoročno zavarovanje izvoznih kreditov. Okvir uvaja dodatno prožnost pri dokazovanju, da so nekatere države netržna tveganja, s čimer omogoča, da država po potrebi zagotovi kratkoročno zavarovanje izvoznih kreditov.

V Evropski komisiji ob tem izpostavljajo, da bodo glede na omejen obseg proračuna EU glavni del bremena pri odzivu nosili nacionalni proračuni. Začasni okvir bo pomagal pri ciljnem usmerjanju podpore v gospodarstvo, hkrati pa bo omejil negativne posledice za enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu.

Okvir dopolnjuje druge možnosti ukrepanja članic v skladu z obstoječimi evropskimi pravili o državni pomoči. Zlasti lahko sprejmejo ukrepe, ki ne sodijo na področje nadzora državnih pomoči, kot so nacionalna sredstva za zdravstvene storitve ali druge javne storitve za boj proti covidu-19.

Članice lahko takoj ukrepajo tudi prek javnih podpornih ukrepov, ki so na voljo vsem podjetjem, kot so plačne subvencije ter začasna ustavitev plačevanja davka od dohodkov pravnih oseb in davka na dodano vrednost ali socialnih prispevkov.

Poleg tega lahko članice finančno podporo odobrijo neposredno potrošnikom, na primer za preklicane storitve ali vstopnice ali vozovnice, ki jih ne povrnejo prizadeti gospodarski subjekti.

Začasni okvir za zagotavljanje prožnosti pri uporabi pravil o državni pomoči je komisija sprejela tudi leta 2008 v odziv na svetovno finančno krizo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window