Navigacija
Portal TFL

STA novice / Banke opozarjajo na nedorečenost zakona o odlogu odplačevanja posojil

petek, 20.3.2020

Ljubljana, 20. marca (STA) - Banke in hranilnice pred skorajšnjo uveljavitvijo zakona, ki bo z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa omogočil odlog odplačevanja posojil, sporočajo, da so ob dobri likvidnosti in zadostni kapitaliziranosti pripravljene še naprej nuditi podporo podjetjem in prebivalcem. A zakon ni dorečen, opozarjajo.

Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev je DZ po nujnem postopku sprejel danes ponoči, njegova uveljavitev pa se pričakuje v kratkem. S tem bodo lahko posojilojemalci na svojo banko naslovili vlogo za odlog odplačevanja obveznosti po kreditni pogodbi za leto dni.

Banke in hranilnice so s prilagoditvami posojilnih obveznosti plačilni sposobnosti svojih strank, ki so v teh izrednih razmerah likvidnostno prizadete, začele še pred sprejemom zakona. V tem smislu pripravljenost vlade in DZ za sistemsko ureditev razbremenjevanja obveznosti pozdravljajo, opozarjajo pa na nedorečenost zakona.

Zaradi epidemije koronavirusa so denimo poslovanje v čim večji meri preusmerile na spletno ali mobilno poslovanje. Z zakonom bi se zato moralo omogočiti izvajanje postopkov v bankah na način, ki bi omogočil popolno elektronsko poslovanje in brez fizičnega obiska stranke v poslovalnici, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Zakon tudi ne opredeljuje izvzetja odloženih posojil iz sedanje stroge obravnave z vidika kapitalskih zahtev bank. Sposobnost bank in hranilnic za izvajanje svoje osnovne naloge, to je zagotavljanje svežega financiranja, se tako lahko zniža, saj bodo morale oblikovati tudi dodatne slabitve za odložena posojila, so opozorili v združenju.

V postopku sprejemanja zakona so zato banke in hranilnice predlagale, da bi bila odložena posojila izvzeta iz standardnega načina obravnave. Vendar pa predlog v zakon ni bil vključen.

Način izvajanja zakona je nejasen, ob tem ugotavljajo v bančnem združenju in še pred njegovo uveljavitvijo pričakujejo sistemska pojasnila - bodisi z dopolnitvijo zakona, s podzakonskimi akti ali drugimi ustreznimi instrumenti.

V združenju so danes ključne deležnike znova pozvali k dialogu in dopolnitvi sistemske ureditve, ob čemer se jim zdi pomembno imeti v mislih, da bodo podjetja in prebivalstvo potrebovali tudi nova posojila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window