Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor za podelitev posebnih pooblastil vojski, a izključno za varovanje državne meje

ponedeljek, 23.3.2020

Ljubljana, 23. marca (STA) - Predsednik Borut Pahor razume potrebo po podelitvi posebnih pooblastil vojski, toda izključno za varovanje državne meje, so sporočili iz njegovega urada. Takšna odločitev DZ bi bila po oceni predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil v trenutnih razmerah smiselna, "a mora biti strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev".

Predsednik republike se je o utemeljenosti razlogov za uveljavitev 37. a člena zakona o obrambi danes ločeno pogovarjal z ministrom za obrambo Matejem Toninom in notranjim ministrom Alešem Hojsom. Takšna odločitev državnega zbora na predlog vlade bi bila po Pahorjevi oceni v sedanjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev korona virusa, smiselna in sprejemljiva.

"Predsednik Pahor pa ob tem poudarja, da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev," so v sporočilu zapisali v Pahorjevem kabinetu. Predsednik sicer ocenjuje, da se vsi pristojni organi in službe, tudi slovenska policija, trudijo opravljati svoje naloge po najboljših močeh, vendar ta v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje.

Razlogov za sodelovanje vojske pri drugih nalogah, ki jih sedaj opravlja policija, pa po njegovem mnenju ni.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window