Navigacija
Portal TFL

STA novice / Preiskovalna komisija o otroški kardiologiji sprejela vmesno poročilo

torek, 24.3.2020

Ljubljana, 24. marca (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na današnji nujni seji sprejela vmesno poročilo, so zapisali v državnem zboru. Vsebine poročila zaenkrat še niso pojasnili.

Sicer želi preiskovalna komisija ugotoviti, kdo je politično odgovoren za težave otroške kardiologije v ljubljanskem UKC, pri čemer jo zanima obdobje 2007-2018. Najprej se je lotila otroške kardiologije, po današnjem sprejetju vmesnega poročila pa bo vzela pod drobnogled še nabavo medicinske opreme.

Prve priče so pred komisijo stopile 13. junija lani. Doslej sta pričala tudi zdajšnji minister za zdravje Tomaž Gantar in njegov predhodnik na tem položaju Aleš Šabeder. Gantar, ki je ministrstvo vodil tudi v obdobju 2012-2013, je bil izrazito kritičen do stanja otroške kardiologije v UKC Ljubljana.

Odgovornost je pripisal predvsem stroki v kliničnem centru. Opozoril je, da stanja otroške kardiologije ni mogoče izboljšati zgolj s prihodom enega kirurga, saj gre za kompleksno timsko dejavnost. Težava po njegovih besedah ni bil izraelski kirurg David Mishaly, ampak organizacijske pomanjkljivosti in konflikti znotraj stroke.

Šabeder pa je med pričanjem pred preiskovalno komisijo povzel dogajanje v zvezi s programom otroške kardiologije v času, ko je bil generalni direktor UKC Ljubljana. Poudaril je, da je bilo januarja 2018, ko je prišel na čelo UKC, stanje programa alarmantno, v dobrem letu dni njegovega vodenja pa da so se razmere izboljšale.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window