Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tudi občine od države pričakujejo določeno pomoč in ukrepe

sreda, 25.3.2020

Jesenice/Pivka/Ljubljana, 25. marca (STA) - Državne ukrepe za omilitev posledic epidemije koronavirusa pričakujejo tudi občine. Pričakujejo, da jim bo država pomagala pri povečanih stroških, med katerimi je plačilo vzgojiteljev. Hkrati pa upajo, da država ne bo ustavila investicij in da se bodo tudi pravila glede črpanja evropskih sredstev zrahljala.

Jeseniški župan Blaž Račič je v torek prek Združenja občin Slovenije (ZOS) na vlado naslovil poziv s konkretnimi predlogi ukrepov, ki se navezujejo na delovanje lokalne skupnosti in ki bi jih vlada lahko vključila v interventni zakon. Med drugim je predlagal oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za samostojne podjetnike, mikro in majhna podjetja oziroma da se to plačilo zagotovi iz državnega proračuna.

Kar se tiče stroškov občin, Račič predlaga zagotovitev nadomestila s strani državnega proračuna za čakanje na delo doma na področju knjižnične dejavnosti in predšolske vzgoje. Na to problematiko je v pogovoru za STA opozoril tudi predsednik ZOS in pivški župan Robert Smrdelj. Kot je pojasnil, bodo občine s plačilom imele veliko večje stroške kot sicer, saj bodo starši oproščeni plačila vrtca.

"Glede na to, da smo že sedaj imeli povprečnino do konca stisnjeno, bo to resna težava," je izpostavil Smrdelj in dodal, da bodo občine imele dodatne stroške tudi, če bodo sprejemale kakšne socialne ukrepe za pomoč občanom ali kakšne druge ukrepe za premostitev posledic epidemije. Hkrati rastejo stroški občin zaradi delovanja civilne zaščite. Ker so občine pri svojih dohodkih in zadolževanju omejene, Smrdelj upa, da se bodo lahko dogovorili za kritje teh stroškov s strani države.

Sicer pa tako Smrdelj kot Račič pozdravljata dosedanje ukrepe države za pomoč gospodarstvu in ljudem. "V tej situaciji je treba imeti predvsem enoten pristop po celi državi, da se ohrani gospodarska dejavnost v čim večji agilnosti, da bodo po koncu korona krize zadeve lahko čim bolj normalno tekle dalje," je dejal Smrdelj in izrazil podporo vladi, da se s tem resno ukvarja.

Lahko bi se pokazale težave na področju investicij, ki bi se lahko zaradi prekinitve del v času epidemije podražile oziroma bi se pojavile pogodbene kazni. Račič je zato vladi predlagal razmislek o tem, kako naj občine oziroma investitorji ukrepajo v takšnih primerih, da ne bi bili na škodi niti investitorji niti izvajalci.

Račič je sodelavcem v občinski upravi naročil, naj pregledajo, kateri problemi bi se še lahko pojavili in prosil, da predvidijo možne ukrepe. "O tem se bomo v prihodnjih dneh še pogovarjali in ob tem se nadejamo tudi pomoči oziroma razumevanja države," je povedal Račič in dodal, da bo verjetno treba stopiti skupaj in pripraviti skupne ukrepe, da se ne bi podvajali in da ne bi koga spregledali.

Tako Račič kot Smrdelj sta pozvala tudi k nujnemu nadaljevanju državnih projektov. "Vlada nikakor ne sme dovoliti, da se nam ponovi gospodarska kriza, ko so bile zaradi strogih varčevalnih ukrepov ustavljene vse velike investicije, ki so po vseh ekonomskih teorijah edino gonilo razvoja v vsaki državi, ki se srečuje z gospodarsko krizo," je izpostavil Račič.

Tu je tudi vprašanje projektov, ki so vezani na evropska in druga nepovratna sredstva, za črpanje katerih veljajo strogi časovni roki in drugi pogoji. Smrdelj meni, da je to morda priložnost, da se nekoliko poenostavijo postopki in razrahljajo strogi pogoji za črpanje sredstev. Tako bi se lahko sprostili novi potenciali. "Sicer bomo v birokratskem kriznem krču in se ne bomo znali premakniti," je ocenil.

"To ni stvar interventnih zakonov znotraj krize, ampak takoj po krizi bo treba te potenciale sprostiti, da lahko normalno zadihamo," je dejal Smrdelj. Ključno se mu zdi, da se sedaj hitro sprejemajo interventni ukrepi, ki jih lahko potem s skupnimi močmi dodelajo in domislijo. Pri tem bo svoje predloge dajal tudi ZOS. Predloge vladi pa, kot so potrdili za STA, pripravljajo tudi v Skupnosti občin Slovenije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window