Navigacija
Portal TFL

STA novice / Informacijski pooblaščenec: Pri zbiranju podatkov o okuženih na spletu je treba zagotoviti zakonitost zbiranja (dopolnjeno)

četrtek, 26.3.2020

Ljubljana, 26. marca (STA) - Informacijski pooblaščenec pozdravlja plemenite namene upravljavcev spletne strani covid-19 samoporočanje, namenjene podrobni statistiki okuženosti s koronavirusom v Sloveniji, a opozarja, da gre pri tem za zbiranje osebnih podatkov, zato je treba zagotoviti zakonitost njihove obdelave.

Kot v sporočilu za javnost navajajo pri informacijskem pooblaščencu, so prejeli več deset prijav in vprašanj posameznikov glede zakonitosti obdelave podatkov o zdravstvenem stanju, ki jih posamezniki sami vnašajo preko spletne strani https://covid-19-stats.si/, kjer na ta način zbirajo podrobno statistiko o zdravih, okuženih, samoizoliranih in ozdravljenih Slovencih. Pri tem je ugotovil, da posameznik na spletno stran vnese nekatere osebne podatke (o znakih okužbe, družinskih članih ipd), pa tudi svojo EMŠO številko ter regijo in občino bivališča.

Upravljavci strani so informacijskemu pooblaščencu pojasnili, da ne zbirajo in ne obdelujejo osebnih podatkov, saj se vpisana EMŠO številka ne pošlje na njihov strežnik in se posledično tudi ne shranjuje. A informacijski pooblaščenec opozarja, da imajo vneseni podatki še vedno naravo osebnih podatkov, zato je treba po njegovem v takih primerih zagotoviti zakonitost obdelave (npr. s posebno privolitvijo posameznika). Uporabnike je treba tudi ustrezno informirati in zagotavljati vse ostale obveznosti, ki jih glede tega nalagata zakonodaja.

"Ob številnih pomislekih in skrbeh posameznikov informacijski pooblaščenec verjame, da je z upoštevanjem potreb zdravstvene stroke vsekakor možno razviti ustrezne aplikacije, ki zagotavljajo potrebne podatke, obenem pa spoštujejo občutljive podatke posameznikov. Prav zdravstveni podatki so najpogosteje tisti, katerih zloraba lahko omogoča najhujšo stigmatizacijo posameznikov," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pobudnika portala Tomaž Gregorič in Sašo Knez sta sporočila, da je portal do sredine današnjega dneva zabeležil okoli 130.000 vnosov.

Od danes zjutraj je bila ekipa, ki je oblikovala portal, tudi v stiku z uradom informacijskega pooblaščenca, ki je opozoril na določene nepravilnosti pri zbiranju podatkov.

"Zbiranje podatkov smo zato ustavili, portal pa se bo predelal natančno v skladu z zakonskimi zahtevami. Nato se bo ponovno zagnal, saj je bil kljub tem pomanjkljivostim dobro sprejet in je dobil pozitivne odzive tako v javnosti kot tudi v strokovnih krogih," sta sporočila.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window