Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU za zaščito podjetij in tehnologij s področja zdravstva in medicine

četrtek, 26.3.2020

Bruselj, 26. marca (STA) - Evropska komisija je danes izdala smernice za odločen pristop k pregledu tujih naložb v času zdravstvene krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. Cilj je "ohraniti podjetja ter kritična sredstva in tehnologije EU, zlasti na področjih, kot so zdravstvo, medicinske raziskave, biotehnologija in infrastruktura".

Kot so danes sporočili iz Bruslja, trenutne izredne razmere korenito vplivajo na gospodarstvo EU. Evropska komisija je zato izdala smernice za pregled tujih naložb, s katerimi želi zavarovati področja, ki so bistvenega pomena za varnost in javni red, ne da bi s tem ogrozila splošno odprtost EU za tuje naložbe.

"Če želimo, da bo Evropa po tej krizi ravno tako močna, kot je bila pred njo, moramo previdnostne ukrepe sprejeti zdaj. Zagotoviti moramo varnost in zaščititi svojo ekonomsko suverenost, kot v vsaki krizi, ko se naša industrijska sredstva in sredstva naših podjetij znajdejo pod pritiskom," je dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Komisar za trgovino Phil Hogan je izpostavil, da je EU odprta za tuje naložbe in si taka želi ostati tudi v naprej. "Toda v trenutnih razmerah moramo to odprtost uravnotežiti z ustreznim nadzorom. Vedeti moramo, kdo vlaga in s kakšnim namenom," je dodal.

Države članice so v skladu z že obstoječimi pravili EU pooblaščene, da pregledajo neposredne tuje naložbe iz tretjih držav zaradi varnosti ali javnega reda.

Poleg tega Evropska komisija z izdajo smernic države članice, ki že imajo vzpostavljen mehanizem pregleda, teh je trenutno 14, poziva, naj v celoti izkoristijo razpoložljiva pravna orodja za preprečitev ogrožajočih kapitalskih tokov iz tretjih držav. Ostale države članice pa poziva, naj vzpostavijo tak celovit mehanizem pregleda, v vmesnem času pa zagotovijo ustrezno obravnavanje morebitnih spornih primerov.

Uredba EU o pregledu neposrednih tujih naložb je bila sicer sprejeta marca lani. Z njo je bil vzpostavljen prvi mehanizem na ravni EU za usklajevanje pregleda tujih naložb, ki bi lahko vplivale na varnost in javni red v EU.

Mehanizem temelji na obveznosti izmenjave informacij med državami članicami in Evropsko komisijo ter na možnosti, da komisija in države članice izdajo mnenja in pripombe o posameznih transakcijah. Mehanizem se bo začel uporabljati oktobra 2020.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window