Navigacija
Portal TFL

STA novice / Počivalšek: Tistim, ki delajo, 200 evrov kriznega mesečnega dodatka

nedelja, 29.3.2020

Ljubljana, 29. marca (STA) - Vlada pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki trpi zaradi epidemije novega koronavirusa, ni pozabila nikogar, je zatrdil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Med drugim bodo vsi, ki delajo in njihova zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, prejeli 200 evrov mesečnega kriznega dodatka.

Počivalšek je z vključenimi rešitvami zadovoljen, a dodaja, da to "še zdaleč ni vse", saj se je vlada že lotila novega paketa ukrepov. "Ohraniti želimo vsa podjetja in delovna mesta, tudi samozaposlenim zagotoviti finančno pomoč in oporo, da lažje prebrodijo krizo," je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga zakonskega svežnja v boju proti posledicam epidemije koronavirusa dejal Počivalšek.

"Z do sedaj sprejetimi ukrepi smo želeli nasloviti vse dele slovenskega gospodarstva. Pozabili nismo nikogar; od velikih, srednjih, malih in mikro podjetij do samozaposlenih," je zatrdil. Paket ukrepov "je dober in bo rešil marsikateri problem", je poudaril gospodarski minister in podpredsednik vlade.

Naštel je več ukrepov za pomoč gospodarstvu. Delodajalci bodo tako oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v mesecu aprilu in maju za tiste zaposlene, ki delajo. Te prispevke bo v celoti pokrila država. Delodajalci pa bodo vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačali mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, ki bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Država bo tudi v celoti pokrila znesek nadomestila čakanja na delo za delavce, to je 80 odstotkov delavčeve plače. Prav tako bo prevzela strošek socialnih prispevkov zanje.

Za dolžnike kreditnih ali drugih obveznosti, sklenjene na podlagi zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, se odobri odlog plačila obveznosti iz kreditne ali druge pogodbe za 12 mesecev. Tudi za kreditojemalce, ki najemajo kredit pri slovenskem podjetniškem skladu ali regionalnem razvojnem skladu iz Ribnice, lahko velja odlog plačila za 12 mesecev, predvideva predlagana rešitev.

Kadar je upnik javni organ, se plačilni rok lahko podaljša za 60 dni. Navedeni rok v veljavi ostane še eno leto po razglasitvi konca epidemije, je poudaril Počivalšek.

Samozaposlenim, enoosebnim gospodarskim družbam in kmetom bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka. Ti bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 25 odstotkov, za april in maj pa po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

Upravičenci bodo upravičenost do tega dohodka dokazali z izjavo, ki jo bodo prek e-davkov predložili Finančni upravi RS (Furs). Upravičencu, ki bo vložil izjavo do 18. aprila za mesec marec, bo Furs mesečni temeljni dohodek nakazal 25. aprila. Upravičenec, ki bo vložil izjavo od 19. do 30. aprila za marec in/ali april, bo nakazilo prejel do 10. maja. Tisti, ki bo vložil izjavo od 1. do 31. maja za katerega koli od treh mesecev ali vse mesece skupaj, pa bo nakazilo lahko pričakoval 10. junija.

Če se bo izkazalo, da izjava upravičenca o zmanjšanju dohodkov ni resnična, bo moral prejemnik vrniti trikratnik izplačila skupaj z zamudnimi obrestmi.

Zadnji sklop pomoči z gospodarskega resorja pa se nanaša na zagotovitev sredstev integralnega proračuna za spodbujanje naložb iz sredstev Evropskega socialnega sklada in sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za podporo raziskovalno-razvojnim projektom in naložbam v raziskave, razvoj in proizvodnjo cepiv, zdravil in zaščitne opreme. Postopki za izbor operacij se bodo izvajali v obliki javnih razpisov, javnih pozivov ali neposredne sklenitve pogodbe.

"S tem, kar smo uspeli zajeti v paketu ukrepov, sem zadovoljen, saj smo odgovorili na stiske tudi najranljivejših skupin, ki jih je epidemija že in še bo prizadela. Še zdaleč pa to ni vse," je poudaril Počivalšek in spomnil, da se razmere hitro spreminjajo. "Zato pripravljamo že drugi paket ukrepov," je povedal in dodal, da bodo v tem drugem paketu med drugim posebej naslovili problematiko turističnih podjetij.

Gospodarski minister je sicer pozitivno ocenil tudi sodelovanje s strokovno posvetovalno skupino strokovnjakov. "Povezali smo se ljudje različnih političnih in svetovnonazorskih usmeritev. To je drža, ki jo moramo ohraniti tudi za čase, ko bo epidemija mimo," je menil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window