Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ o obširnem protikoronskem zakonu na izredni seji v sredo (dopolnjeno)

ponedeljek, 30.3.2020

Ljubljana, 30. marca (STA) - Predsednik DZ Igor Zorčič bo izredno sejo, na kateri bodo poslanci obravnavali obširni protikoronski zakon za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ob epidemiji covida-19, sklical v sredo ob 10. uri. Dan prej, v torek, bo zakon obravnaval odbor DZ za finance, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Zakon bo obravnavan po nujnem postopku.

Kot je v uvodu seje kolegija povedal generalni sekretar vlade Božo Predalič, je vlada obširen protikoronski zakon s polnim imenom zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo pripravila, ker se zaveda težav, s katerimi se soočajo državljani in gospodarstvo zaradi epidemije, ki je "ena najtežjih preizkušenj po drugi svetovni vojni".

Zakon po njegovih besedah prinaša niz ukrepov za blaženje posledic epidemije koronavirusa in preprečevanje njegovega širjenja. "Vlada predlaga, da DZ zakon obravnava po nujnem postopku, saj je treba ukrepati odločno in takoj," je dodal.

V večini poslanskih skupin z izjemo Levice, ki se je glasovanja vzdržala, so se strinjali, da je treba zakon obravnavati po nujnem postopku, manj soglasja pa je bilo o tem, kdaj naj izredna seja bo. V LMŠ, SD, Levici in SAB si namreč želijo, da bi imeli za proučitev zakona in pripravo morebitnih dopolnil več časa, zato so predlagali, da bi bila seja v četrtek.

Določen čas bo po navedbah Mateja T. Vatovca (Levica) za podajo mnenja potrebovala tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Predstavnica slednje je sicer povedala, da bi bilo nekaj dodatnega časa dobrodošlega, da pa bo mnenje v vsakem primeru podano v roku.

V delu opozicije so tudi menili, da bi bilo dobro, če bi vlada zakon razdelila na dva dela - na del, ki govori o finančni pomoči prebivalcem in gospodarstvu, in del, ki policiji daje nekatera dodatna pooblastila, med drugim pri nadzoru tistih, ki jim je bila odrejena karantena. Razprava o tem delu bi lahko namreč po opozorilih Matjaža Hana (SD) zavlekla sprejemanje celotnega zakona.

Predalič je ob tem opozoril, da dosedanje izkušnje kažejo, da vsem ljudem, ki trdijo, da se držijo karantene, ni mogoče verjeti, zato mora imeti policija možnost, da jih ob njihovem predhodnem soglasju nadzoruje. Takšne ukrepe so uvedle tudi druge države, je dejal. "Če pa menite, da so takšne določbe nepotrebne in neustavne, pa podajte dopolnila, da se jih briše," je dodal.

Predsednik DZ Igor Zorčič je sicer na kolegiju opozoril, da predlog zakona vsebuje člen, da zoper zakon zaradi določb ustave, ki govorijo o tem, da o določenih zakonih referendum ni mogoč, ni dopustno razpisati referenduma. "Če bo takšno besedilo ostalo na koncu, ko bo zakon sprejet, se nagibam k temu, da ga bom takoj poslal predsedniku republike v razglasitev. To povem zato, da se tudi o tem odpre razprava do samega sprejetja zakona," je dejal.

DZ bo obširen protikoronski zakon na izredni seji obravnaval kot prvo točko, na dnevnem redu pa bo imel še seznanitev z mirovanjem poslanskih mandatov poslancema SDS Jelki Godec in Francu Brezniku (imenovana sta bila za državno sekretarko oziroma sekretarja) ter predlog sklepov o opravljanju funkcije dveh novih poslancev, ki ju bosta nadomeščala v DZ.

Na isti seji naj bi DZ predvidoma obravnaval tudi sklep o novi zasedbi predsedniških in podpredsedniških mest v delovnih telesih DZ, a le če se bo poslanskim skupinam o tem uspelo dogovoriti. Po današnji seji kolegija so imele poslanske skupine o tem delovni posvet, na katerem pa do dogovora ni prišlo, je za STA potrdil Zorčič.

Kot je navedel, bodo pogovore nadaljevali takoj, ko bodo opozicijske poslanske skupine sporočile predloge za zasedbo vodstvenih mest v delovnih telesih. "Čas za to je bil danes do 15. ure, a štiri opozicijske stranke predlogov niso podale. Edino Matjaž Han iz SD me je prosil, če lahko počakam do konca tedna oziroma po izredni seji," je navedel Zorčič.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window