Navigacija
Portal TFL

STA novice / Izjava za pomoč samozaposlenim le preko eDavkov

petek, 3.4.2020

Ljubljana, 03. aprila (STA) - Tri milijarde evrov vreden zakon za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa med upravičenci navaja tudi samozaposlene. Da pa bodo lahko ukrep izkoristili, morajo pri Fursu vložiti posebno izjavo. To lahko storijo le elektronsko prek sistema eDavki, zato naj si pravočasno uredijo vse potrebno, pozivajo na Fursu.

V skladu z zakonom, ki ga je DZ sprejel v četrtek zvečer, bo država samozaposlenim v času epidemije izplačevala mesečni temeljni dohodek in jih oprostila plačevanja prispevkov.

Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Aprila in maja jim tudi ne bo treba plačati socialnih prispevkov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Da pa bodo pomoč lahko koristili, morajo prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, piše v zakonu.

Izjava bo pripravljena 14. aprila, vendar jo bo mogoče oddati zgolj prek sistema eDavki, bodisi preko računalnika ali mobilne aplikacije. Da bodo torej lahko izkoristili ukrep, na Fursu samozaposlene pozivajo, naj si dostop do eDavkov uredijo čim prej.

Ob tem vsem tistim, ki so imeli doslej morda pooblaščenca za urejanje zadev s finančno upravo, svetujejo, naj se v eDavke prijavijo tudi osebno. Tako bodo lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona. Bo pa lahko omejeno izjavo oddal tudi pooblaščenec.

Namestitev eDavkov na telefon ali osebni računalnik je povsem enostavna, zatrjujejo na Fursu, kjer hkrati svetujejo tudi prijavo v elektronsko vročanje dokumentov, kar pomeni, da zavezanec prejme od Fursa vse dokumente le po elektronski poti in ne več po navadni pošti.

Samozaposleni bodo pomoč države prejeli, če so zaradi epidemije utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali pa vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v aprilu ali maju v primerjavi s februarjem. Prav tako ne smejo biti davčni dolžniki.

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo - za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila - predvideno 25. aprila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window