Navigacija
Portal TFL

STA novice / Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru mehanizma EU

ponedeljek, 6.4.2020

Bruselj, 06. aprila (STA) - Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal minister.

Zadeva za prošnjo za pomoč v okviru evropskega sistema za civilno zaščito naj bi šla po Toninovih besedah v prihodnjih dneh na vlado. Na obrambnem ministrstvu je vse pripravljeno in Tonin ne vidi večjih težav pri sprejemanju te odločitve.

Številne države so po njegovih besedah že zaprosile za pomoč v okviru tega mehanizma in tudi Slovenija se je na nekatere prošnje že odzvala in pomagala državam na Zahodnem Balkanu, dogovarjajo pa se tudi z Italijo o pomoči s kisikovimi jeklenkami.

Poleg tega je Tonin omenil možnost koriščenja letal v okviru Nata. Gre za pomoč pri transportu, ki je na voljo zaveznicam. Sistem sicer deluje tako, da ima zaveznica na voljo nekaj ur leta, dodatne ure mora pa plačati, je pojasnil minister.

Tonin se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja obrambnih ministrov EU, ki so razpravljali o vplivih pandemije novega koronavirusa na vojsko, misije in operacije ter o strateških vplivih pandemije na razvoj obrambne in varnostne politike EU.

Izpostavil je dogovor na mednarodni ravni, da v prihodnjih treh mesecih razen iz nujnih razlogov ne bo premikov v misije in operacije oziroma iz njih, kar bo vplivalo na operacijo na Kosovu, kjer je bila za april načrtovana rotacija.

Izpostavil je tudi, da bo Slovenija pomagala z zaščitno opremo operaciji Althea v BiH, ter pojasnil, da med slovenskimi vojaki v misijah in operacijah za zdaj ni okuženih, jih je pa nekaj v karanteni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window