Navigacija
Portal TFL

STA novice / Furs opominja na plačilo obveznosti pred velikonočnimi prazniki

sreda, 8.4.2020

Ljubljana, 08. aprila (STA) - Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno v luči pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.

Eden od pogojev za uveljavitev izredne pomoči so tudi poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti, ki jih pobira Furs na dan uveljavitve zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Zato opozarja: "Vsi, ki ste že oddali davčni obračun za lani do vključno 31. marca, morate obrok za mesec marec ali obrok za prvo trimesečje ter morebitno poračunsko akontacijo plačati najpozneje do 9. aprila."

Rok za plačilo obroka je sicer 10. april, a na ta dan zaradi velikonočnih praznikov banke in hranilnice v območju evra, torej tudi v Sloveniji, ne izvajajo plačilnega prometa. Če bo interventni zakon objavljen v uradnem listu ta petek, bo začel veljati v soboto. To pa bo potem tudi dan, na katerega se bodo preverjal pogoj poravnanih davčnih obveznosti, so pojasnili.

Banke in hranilnice v času velikonočnih praznikov ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa, ker takrat evropski plačilni sistem Target 2 ne deluje. Ta bo letos miroval v petek, 10. aprila, ko je v večini držav EU že praznični dan, in v ponedeljek, 13. aprila. Oba dneva bo zaprta tudi Ljubljanska borza.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window