Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za razbremenitev dela Eko sklada potrebna sprememba zakonodaje

torek, 14.4.2020

Ljubljana, 14. aprila (STA) - Eko sklad je ob porastu zanimanja za nepovratne spodbude in kredite s strani občanov, podjetij in občin sprejel številne ukrepe, za še večjo razbremenitev in poenostavitev dela pa bo po oceni okoljskega ministrstva potrebna sprememba zakonodaje. Ob razmerah zaradi novega koronavirusa so tako zamude neizbežne.

"Eko sklad na leto prejme približno 20.000 vlog. Dnevno pride v glavno pisarno od 200 do 300 dopisov, izhodne pošte je okvirno 200 dnevno. Na klicnem centru, ki deluje trikrat na teden po dve uri, dela praviloma pet ljudi, telefonske linije so v celoti zasedene," je stanje v odgovoru na poslansko vprašanje Mojce Žnidarič (SMC) povzel okoljski minister Andrej Vizjak.

Odločitev Eko sklada, da z 12. marcem z namenom zajezitve morebitnega širjenja virusnih obolenj zapre vložišče, poslanka sicer pozdravlja, a kot je opozorila v poslanskem vprašanju, državljani na nekatere odločitve čakajo že od avgusta lani, torej več kot pol leta.

Na ministrstvu so v odgovoru nanizali, da je Eko sklad lani med drugim pripravil nove pogoje poslovanja za hitrejšo obdelavo vlog, novo spletno stran in aplikacijo za elektronsko naročanje svetovalcev Ensvet, pridobil dodatne prostore za selitev glavne pisarne ter začel pripravo nove aplikacije za nov informacijski sistem. Dodelil je za 78 milijonov evrov nepovratnih sredstev in skoraj 60 milijonov evrov kreditov.

"Kljub kadrovski okrepitvi in reševanju povečanega obsega dela z vsemi drugimi razpoložljivimi možnostmi je zaradi ogromnega priliva vlog čakalna doba za obravnavo vlog še vedno pet mesecev. Ob tem je čakalna doba dolga tudi pri kreditih, kar je še posebej problematično," so navedli.

Eko sklad, ki je delo prilagodil ukrepom zaradi koronavirusa, trenutno obdeluje vloge, prispele oktobra lani. Čakalna doba se je tako nekoliko povečala. Izplačila subvencij pa so še vedno v roku 60 dni od dneva vročitve odločbe oz. prejetja popolne dokumentacije o zaključeni naložbi, so zagotovili.

Za še večjo administrativno razbremenitev delovanja Eko sklada pa bo treba spremeniti zakon o varstvu okolja ali energetski zakon. "Vendar uveljavljanja teh rešitev ni mogoče pričakovati v kratkem," so bili jasni. Ob tem pa so zagotovili, da so bili pri spremembi zakona o varstvu okolja, ki se pripravlja na ministrstvu, predlogi Eko sklada v večjem delu upoštevani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window