Navigacija
Portal TFL

STA novice / Država pripravlja nove ukrepe za pomoč kmetom in živilski industriji

ponedeljek, 20.4.2020

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Vlada za pomoč kmetijsko-živilskemu sektorju pripravlja nove ukrepe, ki bodo po navedbah pristojnega ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir. Med drugim predlagajo povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov ter spremembe na posameznih podukrepih, kot sta predelava in trženje kmetijskih proizvodov.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z drugimi deležniki pripravilo ukrepe, ki naj bi bili del drugega vladnega protikoronskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, a sta se vlada in strokovna skupina odločili, da bo drugi paket namenjen izključno zagotavljanju likvidnosti gospodarstva, zato bodo kmetijski ukrepi del tretjega svežnja ukrepov, so pojasnili na ministrstvu.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, z dodatnimi ukrepi spodbujajo razvoj sektorja. Med drugim so predvideli spremembe programa razvoja podeželja, tako da bo več sredstev namenjenih novim investicijam, rastlinski proizvodnji in večanju samooskrbe. Ukrepi, ki jih bo vlada na področju kmetijsko-živilskega sektorja predvidoma sprejela v tretjem protikoronskem svežnju, bodo po navedbah ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir.

Ob tem so izpostavili, da so med popravke prvega svežnja ukrepov uvrstili enkratni solidarnostni dodatek za kmetice v višini 150 evrov in večanje višine zneska, do katerega lahko brezposelne osebe opravljajo sezonska dela v kmetijstvu, ne da bi se jim znižalo nadomestilo za brezposelnost. Ta znesek se iz 200 evrov na mesečni ravni viša na 400 evrov.

Ministrstvo poleg tega predvideva povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov, prav tako predlaga spremembe na posameznih podukrepih, med drugim pri naložbah v kmetijskih gospodarstvih, predelavi in trženju kmetijskih proizvodov ter podpori za odpravo škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov. Na podlagi spremembe programa razvoja podeželja bodo spremenjene tudi izvedbene uredbe, po njihovem sprejetju na vladi pa bodo objavili načrtovane javne razpise, so še zapisali na ministrstvu.

"Ponovno želimo poudariti, da zgolj zakonski ukrepi ne bodo popravili vseh motenj in izzivov, ki so se razkrili v času epidemije. Zmanjšano povpraševanje na trgu je namreč pokazalo, da je za stabilnost kmetijskega sektorja izjemnega pomena vključitev kmetov v verige," so ob tem zapisali na ministrstvu. Izpostavili so, da se ponovno kaže potreba po trdni agroživilski verigi, saj tisti kmetje ali kmetijska podjetja, ki imajo sklenjene pogodbe s živilsko-predelovalno industrijo, ne poročajo o težavah pri prodaji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window