Navigacija
Portal TFL

STA novice / Organizatorji dogodkov pozivajo k pomoči

torek, 21.4.2020

Ljubljana, 21. aprila (STA) - Organizatorji različnih dogodkov, od poslovnih, kulturnih do športnih, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne morejo poslovati, vlado pozivajo k dodatnim ukrepom, ki bi jim omogočili obstoj. Med drugim predlagajo subvencioniranje odpovedanih dogodkov z več kot 500 udeleženci in sprostitev omejitev za manjše dogodke zaprtega tipa.

"Ob omejitvi javnega življenja smo med prvimi prekinili z dejavnostjo prav slovenski organizatorji dogodkov. Vse kaže, da bomo tudi zadnji, ki se bomo rešili iz težav. Omejitev organizacije dogodkov namreč usodno vpliva na našo dejavnost. Pozdravljamo dosedanje ukrepe vlade, ki so korak v pravo smer, vendar bodo ob nesprejetju dodatnih zgolj podaljšali agonijo naše dejavnosti," je v imenu pobudnikov opozoril Gorazd Čad iz marketinške agencije Toleranca.

Med predlaganimi ukrepi je na spletni strani, kjer zbirajo tudi podpise podpore pozivu vladi in drugim odločevalcem, navedeno podaljšanje ukrepov na področju plač za zaposlene, delnega nadomestila plač ter temeljnega prihodka za samozaposlene in študente za dodatnih šest mesecev.

Predlagajo, da vlada subvencionira odpovedane dogodke z več kot 500 udeleženci, najmanj 250 predvidenimi nočitvami in vsaj petletno sledljivo zgodovino izvajanja.

Predlagajo tudi, da se ob določenih pogojih dovoli izvedbo manjših dogodkov zaprtega tipa, vključno z opravljanjem gostinskih storitev. Šlo bi za poslovne dogodke do 100 oseb, npr. v primerih, ko bi bila ciljna skupina interna ekipa podjetja, ki že tako dela v istih prostorih, ko bi bil dogodek na prostem ali pod nadstreškom (npr. pikniki) ali na lokacijah, kjer je mogoče zagotoviti minimalno razdaljo med udeleženci in upoštevati poostrene higienske ukrepe.

Ker bodo dogodki, ki se bodo lahko začeli izvajati prej, zaradi dodatnih zdravstvenih, varnostnih in higienskih ukrepov predvidoma dražji, od države pričakujejo subvencije za organizacijo teh dogodkov.

Predlagajo tudi državno podporo tistim, ki pridobijo organizacijo mednarodnih dogodkov z več kot 500 udeleženci in vsaj 300 nočitvami. Za vrnitev na stanje pred krizo predlagajo minimalno subvencioniranje 30.000 mednarodnih udeležencev letno, kar bi pomenilo 600.000 evrov.

Zavzemajo se med drugim tudi za dodatna sredstva za trženje na lokalnem in regijskem kongresnem tržišču, za zmanjšanje zavarovalnih premij, za pomoč pri plačevanju najemnin in stroškov poslovanja v času prepovedi delovanja.

V dejavnosti, t. i. industriji srečanj, je po navedbah pobudnikov zaposlenih več kot 11.000 ljudi v hotelih, kongresnih destinacijah in uradih, agencijah za organizacijo dogodkov, podjetjih za catering ter vseh, ki se profesionalno ukvarjajo z organizacijo poslovnih, strokovnih in družabnih dogodkov, lokalnih in mednarodnih konferenc in kongresov. Poleg tega je od organizacije dogodkov odvisnih še več kot 20.000 večinoma samostojnih podjetnikov in samozaposlenih v kulturi, kot so glasbeniki, moderatorji, oblikovalci, fotografi, prevajalci in tolmači.

Izračunali so, da vsak dan izgubijo vsaj 970.000 evrov prihodkov. Samo za marec izguba znaša 21 milijonov evrov, od marca do junija pa bo okoli 85 milijonov evrov oz. ob upoštevanju multiplikativnih učinkov dejavnosti še nekajkrat višja, so opozorili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window