Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na eDavkih ob oživitvi nekaterih panog zaživele nove funkcionalnosti

četrtek, 23.4.2020

Ljubljana, 23. aprila (STA) - Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Finančna uprava RS (Furs) tako na aplikaciji in portalu eDavki spet zaznava več vlog za odmero davka na motorna vozila, ki jih lahko po novem lastniki oddajo elektronsko prek eDavkov brez obiska finančnega urada, so sporočili.

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki je uporabnikom omogočen vpogled v podatke o plačanem davku na motorna vozila. Kot so zapisali na finančni upravi, gre za pomembne informacije za potrošnike, ki nameravajo kupiti vozilo, ki ga je prodajalec pred tem pripeljal v Slovenijo iz tujine.

Na eDavkih so na voljo podatki o letu prve registracije vozila, o prevoženih kilometrih, ki jih je zavezanec prijavil davčnemu organu, davku na motorna vozila, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek in informacijo o morebitni poškodovanosti vozila.

Kot so še sporočili s Fursa, ta funkcionalnost omogoča vpogled v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka. V evidenci pa so samo vozila, za katera je bil davek na motorna vozila odmerjen in plačan po 30. decembru 2009 oz. obračunan v mesečnih obračunih ali pa je bila uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu. Davek na motorna vozila se po zakonu namreč odmerja za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Slovenije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window