Navigacija
Portal TFL

STA novice / Rajko Knez za Delo: Zadeve v zvezi z epidemijo bodo ustavno sodišče obremenile za več let

četrtek, 23.4.2020

Ljubljana, 23. aprila (STA) - Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je v intervjuju za današnje Delo dejal, da bodo zadeve z zvezi z ukrepi proti epidemiji ustavno sodišče obremenile še za več let po sprejetju, čeprav jih obravnavajo absolutno prednostno. Knez se je zavzel tudi za spremembo ustave, s katero bi se zmanjšalo število zadev, o katerih odločajo ustavni sodniki.

Na ustavno sodišče je v zadnjih dneh prispelo več kot 50 pobud, ki so povezane z ekonomsko-finančnimi posledicami prvega zakona za blažitev posledic epidemije, je dejal Knez. Še prej so prejemali pobude zoper omejitve gibanja na občine in širjenje policijskih pooblastil. Teh je trenutno po njegovih besedah več kot deset.

Pojasnil je, da so zadeve zdaj na različnih stopnjah postopka, vsako pa obravnavajo individualno. Kljub temu se trudijo hiteti in skrajševati roke. V primeru pobude za zadržanje odloka o prepovedi gibanja je dejal, da je anonimizacijo pobude podprl zaradi možnosti stigmatizacije. "Odzivi v konkretnem primeru, tudi predstavnikov oblasti na družbenih omrežjih, ki lahko imajo širok doseg, pri iskalcu pravnega varstva lahko vzbudijo nelagodje ali celo strah pred očitki družbe ali socialno stigmatizacijo. Odziv ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je zame pomenil prav to," je opozoril.

V intervjuju za Delo je spregovoril tudi o odločitvi ustavnega sodišča glede odločbe o financiranju zasebnega šolstva. Kot je dejal, se v svojem pritrdilnem ločenem mnenju zavzema za zasebno osnovno šolstvo po koncesijskem sistemu, po katerem ne bi bila vsaka šola, ki izpolnjuje pogoje in izvaja program, ki ustreza zakonu, upravičena do financiranja, temveč da bi država imela v rokah škarje in platno glede vseh vprašanj.

"Skrbi me, da preveč hitimo in pogosto nam zmanjkuje časa za temeljit razmislek, da bi se v miru posvetili eni zadevi in si odgovorili na vsa vprašanja, ki se nam postavijo," je komentiral delo ustavnega sodišča. Ocenil je, da sodnike sistem pristojnosti sili v hitenje, kar za ustavno sodišče ni dobro.

Predlagal je spremembo pristojnosti ustavnega sodišča oziroma pogojev za dostop in obravnavo zadev, da bi bilo teh manj in bi se ustavno sodišče ukvarjalo le z najpomembnejšimi vprašanji družbe. Za to pa bi bila potrebna sprememba ustave. "Leta 2019 smo dobili okoli 1700 zadev, rešili smo jih skoraj 1300, med temi je bilo skoraj 80 odločb, ki prinašajo precedenčnost," je dejal Knez. Kljub temu po njegovem spremljanju zadev sedanja sestava ustavnega sodišča še ni izgubila zadeve na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Zavzel se je tudi za spremembo dela ustavnega sodišča. "Pred poletjem bomo na vlado poslali osnutek finančnega načrta za leto 2021 s prošnjo, da povečamo število zaposlenih za toliko, kolikor je še prostorskih zmožnosti, in da bo še vedno ustrezno razmerje s številom sodnikov ali da se pristopi strukturno s spremembami ustave," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window