Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj odobril sedem milijard evrov državne pomoči družbi Air France

ponedeljek, 4.5.2020

Pariz, 04. maja (STA) - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za sedem milijard evrov državne pomoči Francije letalski družbi Air France, ki se je znašla v finančnih težavah zaradi posledic ukrepov za zajezitev koronavirusa. S pomočjo v obliki garancij in posojil bo družba zagotovila nujno likvidnost, je ocenila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Bruselj je sredi marca nekoliko zrahljal pravila za državne pomoči zaradi krize, ki je posledica pandemije koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Države imajo sedaj nekoliko več možnosti, da hitro pomagajo podjetjem, ki so se znašla v težavah.

V primeru pomoči Air France gre za štiri milijarde bančnih posojil, za katera bo 90-odstotno jamčila država, in tri milijarde neposredne državne pomoči, v zameno za katero je letalska družba zagotovila, da bo izboljšala dobičkonosnost in zmanjšala izpuste.

"Francija je dokazala, da so vsi drugi vzvodi za ohranjanje likvidnosti na trgu že bili izčrpani," so ocenili v Bruslju. Zaradi nenadnega padca števila potnikov pa družbi grozi stečaj, ki bi zelo prizadel francosko gospodarstvo.

V letalski skupini Air France-KLM imata Francija in Nizozemska vsaka po 14-odstotni lastniški dežel. Nizozemska vlada namerava družbi KLM pomagati s posojilom in garancijami v višini med dvema in štirimi milijardami evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window