Navigacija
Portal TFL

STA novice / KPK: Rahljanje postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj povečuje nastanek tveganj za korupcijo

ponedeljek, 4.5.2020

Ljubljana, 04. maja (STA) - Rahljanje postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj in zaostritev pogojev sodelovanja nevladnih organizacij v teh postopkih po opozorilih KPK povečuje nastanek tveganj za korupcijo in kršitve integritete. Kot so zapisali na komisiji, je prisotnost nevladnih organizacij v teh postopkih med drugim pomemben mehanizem uveljavljanja javnega interesa.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pozorno spremlja odzivanje državnih organov na epidemijo covida-19, pri čemer med drugim ugotavlja, da ukrep iz interventnega zakona, ki vzpostavlja bistveno težje pogoje vstopa nevladnih organizacij v postopke dodelitve gradbenega dovoljenja, lahko predstavljajo korupcijska tveganja, so zapisali na KPK.

To po njihovih navedbah potrjuje ne le javno izraženo mnenje nevladnih organizacij, da novo sprejetih pogojev ne izpolnjuje nobena od obstoječih organizacij, temveč temu pritrjujejo tudi predstavniki vlade, ko ta ukrep pojasnjujejo javnosti. "Menimo, da je možnost uporabe pravnega sredstva nevladnih organizacij v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj eden ključnih mehanizmov zmanjševanja korupcijskih tveganj in zagotavljanja večje transparentnosti postopkov ter dodatno varovalo za dosledno izvajanje javnega interesa na področju varstva okolja," so jasni na protikorupcijski komisiji.

Sprejeti ukrep vlade, ki zaradi okoliščin delovanja nevladnih organizacij v Sloveniji dejansko onemogoča njihovo sodelovanje v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj najmanj za nadaljnji dve leti, in izjava ministra za okolje Andreja Vizjaka ob sprejemu sprememb gradbene zakonodaje, da majhne okoljevarstvene organizacije namerno onemogočajo gradnjo in gospodarsko aktivnost, po mnenju KPK kažeta na načrtne spremembe pravnih okvirov, ki nesorazmerno posegajo v obstoječe varovalke varstva javnega interesa na področju varovanja okolja.

Glede na to, da so bili postopki izdaje gradbenih dovoljenj v času epidemije ustavljeni le za krajši čas (manj kot dva meseca), so razlogi za rahljanje postopkov za dodelitev gradbenega dovoljenja kar za nadaljnji dve leti vprašljivi, so na komisiji še zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada mora, kot so sklenili, kljub epidemiji in potrebi po sprejemu določenih interventnih ukrepov delovati preudarno in predvsem družbeno odgovorno, tudi na področju varstva okolja, "saj so lahko posledice tako sprejetih ukrepov za okolje daljnosežne, morda celo nepopravljive".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window